Hammarkullen exempel på gräsrotsorganisering

2015-05-31 13:52:20

foto: RS Göteborg
Rättvisepartiet Socialisterna samlar till och deltar i demonstrationer, kampanjer och proteströrelser.

Hammarkullen är ett styrkefäste för Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Partiet har tre partiföreningar i området: Hammarkullen, Sandeslätt och Hjällbo. Med stark förankring i bostadsområdet, på arbetsplatser och i föreningar spelar RS en viktig roll politiskt och socialt, och visar vad lokalt gräsrotsarbete kan åstadkomma.

De framsteg som har nåtts i Hammarkullen är något vi eftersträvar i hela Göteborg. I valet år 2014 blev Rättvisepartiet Socialisterna näst största parti i Sandeslätt och tredje största parti i Hammarkullen, med bara en röst efter Vänsterpartiet.
Partiets arbete visar i liten skala vad ett nytt massförankrat arbetarparti skulle kunna åstadkomma genom en landsomfattande organisering.
Partiets medlemmar är välkända profiler i området till vilka föreningar och arbetsplatser vänder sig vid behov av hjälp och stöd. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är den naturliga samlingsplatsen för politisk diskussion och praktiskt arbete.

Vad har gjort partiet så framgångsrikt i just Hammarkullen? RS medlemmar utgör ryggraden i den motståndskraft som Hammarkullen har gjort sig känt för i kampen mot nedskärningar och försämringar – för upprustning, social service, trygghet och välfärd.
Vid varje större fråga som rör området kallar RS till stormöte, samlar boende, föreningar och arbetsplatser för att tillsammans utarbeta svar, lösningar och en kampstrategi.
Dessa möten samlar hundratals personer. Information sprids kontinuerligt i området med flygblad och affischer, men framförallt är det det dagliga mötet med Hammarkulleborna som har varit avgörande.
RS erfarenheter och politiska svar har visat sig avgörande många gånger när boende har tvingats ut till försvar för sina rättigheter.

Det sociala arbetet partiets medlemmar utför inom en rad olika föreningar i området har också varit viktigt för att skapa gemenskap och samhörighet. Det har också möjliggjort en ökad organisering på ett bredare samhällsfält.
En socialistisk kamp för samhällsförändring börjar med oss själva och vad vi gör i våra närområden, på våra arbetsplatser och där vi bor och verkar.
Det är viktigt att koppla det sociala arbetet till den politiska kampen och organiseringen och visa vad vi tillsammans kan åstadkomma. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!