Hamn kräver 6% och ettårsavtal

”Om medlemmarna är villiga och beredda att ta kamp för våra krav kan det bli konflikt. Vi är inte främmande för konflikt”, säger Hamns ordförande Martin Berg (Foto: Amer Mohammed Ali).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Efter att Facken inom industrin och arbetsgivarna kommit överens om ett tvåårigt avtal och satt det så kallade märket (ett lönetak) har allt fler fackförbund slutit avtal på samma låga nivå. Men Hamnarbetarförbundet fortsätter att kämpa.

Märket ger sammanlagt 7,4 procent i löneökning under två år framåt från den 1 april, vilket i snitt betyder 3,7 procent. Det innebär en enorm reallönesänkning med tanke på den skyhöga inflationen. Dessutom får man inte säga upp avtalet under det sista året, vilket bakbinder facken. Det är ingen överraskning att etablissemanget, näringslivet och högern jublar över avtalet.
Transportarbetareförbundets ledning har också lagt sig platt för märket, trots att förbundet stod utanför samordningen och krävde 5,5 procent samt ettårigt avtal. Ledningarna i de olika fackförbunden rättar in sig i leden ett efter ett.

Svenska Hamnarbetarförbundets avtal är ännu inte färdigförhandlat och förbundets ordförande Martin Berg säger till Offensiv att:
– Märket genererar inga höjda löner. I verkligheten innebär det en lönesänkning.
– Det är inte så att det är lönerna som är inflationsdrivande. År 2022 hade vi en löneökning på två procent och en inflation på drygt tio procent. I år är inflationen hittills ännu högre, vilket har gjort att tio års löneökningar är uppätna av inflationen.
– Företrädare för det statliga Medlingsinstitutet har gjort uttalanden där man antyder att det nästan är kriminellt att kräva mer än märket och ta kamp för sina krav.
– Gruvarbetarförbundets avd 12 och avd 4 i Malmfälten har gjort en bra satsning genom att kräva 20 procent i löneökning. Aktieägare och direktörer får rejäla löneökningar – för dem finns det inget tak.

Hur går era förhandlingar med Svenska Hamnar?
– Vi var tidigt ute och överlämnade våra krav. Vi kräver sex procents löneökning och ett ettårigt avtal, samt ytterligare en veckas semester. I vår bransch finns ingen löneglidning som hos tjänstemannafacken. För tillfället pågår det inga förhandlingar med Svenska Hamnar.

Kan det bli konflikt om avtalet?
– Vi är en demokratisk fackförening där medlemmarna styr. Vi har till exempel medlemsomröstning om avtalet innan vi eventuellt skriver på ett nytt avtal.
– Om medlemmarna är villiga och beredda att ta kamp för våra krav kan det bli konflikt. Vi är inte främmande för konflikt.
– Detsamma gäller eventuella sympatiåtgärder om det skulle bli konflikt i Malmfälten. Om gruvarbetarna begär sympatiåtgärder vid en eventuell konflikt i Malmfälten är det våra medlemmar som avgör om vi ska vidta sympatiåtgärder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!