Hamnarbetarna vägrar lossa Putins fartyg

”Beslutet togs i solidaritet med den ukrainska civilbefolkningen”, säger Martin Berg, förbundsordförande för Hamn (Foto: Offensiv).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Svenska Hamnarbetarförbundet beslöt den 17 mars att inleda en bojkott mot fartyg med ryska varor. I de hamnar där Hamnarbetarförbundet är organiserade kommer inga ryska fartyg eller fartyg lastade med ryska varor att varken lossas eller lastas.

”Beslutet togs i solidaritet med de ukrainska hamnarbetarna och den ukrainska civilbefolkningen”, säger Martin Berg, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.
I det pressmeddelande som skickades ut den 17 mars kan man läsa följande:
”Svenska Hamnarbetarförbundet har idag, torsdagen den 17 mars, varslat arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar om landsomfattande blockad mot ryska fartyg, ryskt gods och sjötrafik till och från ryska hamnar under det pågående angreppskriget mot Ukraina. Blockaden är en sympatiåtgärd till stöd för Ukrainas hamnarbetare och civilbefolkning under pågående rysk invasion.”
– Stridsåtgärderna innebär att allt lossnings- och lastningsarbete, bogsering och förtöjning av utpekade fartyg försätts i blockad i svenska hamnar. Handeln med den ryska staten och allierade privata företag riskerar att finansiera den pågående invasionen. Det är inget abstrakt problem för våra medlemmar, utan känns inpå bara huden om hamnarbetsgivare ålägger oss att hantera exempelvis rysk olja, massaved eller aluminium under ett 8-, 10- eller 12-timmarsskift, säger förbundsordförande Martin Berg.

Den andra fackföreningen som organiserar hamnarbetare, Transportarbetareförbundet, beslutade den 22 mars att man ska avvakta med ett beslut om att varsla om bojkott mot ryska fartyg, varor och sjötrafik. ”Blockaden riskerar att bli ett slag i luften ur vårt perspektiv”, säger förbundsordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande.
Den svenska regeringens hyckleri om stödet till Ukraina blir tydligt i en intervju som SVT gjorde med infrastrukturminister Tomas Eneroth. På frågan om vad han anser om Hamnarbetarförbundets blockadvarsel svarade han att det bästa man kan göra är att skänka pengar till UNHCR och att man ska överlåta till politikerna att införa sanktioner mot den ryska statsledningen. Inget tal om internationell solidaritet arbetare emellan eller stöd till arbetarna egna initiativ.
Vad Tomas Eneroth säger är att vi ska förlita oss på att politikerna sköter kampen mot kriget och att vi andra kan skänka pengar till krigets offer!

Som vi skrev i förra numret av Offensiv pågår det redan en bojkott mot ryska fartyg och ryska varor bland hamnarbetarfack i flera länder. I USA, Nederländerna, Australien, Nya Zeeland, Danmark och Storbritannien har det redan inletts bojkotter på initiativ av hamnarbetarna och deras fackföreningar. Flera uttalanden har gjorts i solidaritet med arbetarna i Ukraina av hamnarbetarfack.
Rob Ashton, ordförande för det kanadensiska hamnarbetarfacket ILWU, sade i veckan att: ”Våra arbetare står sida vid sida med arbetare över hela världen. De kräver att den kanadensiska regeringen omedelbart avbryter all handel som som finansierar den brutala ryska regimen och dess aggression”.
Detta uttalande visar tydligt på vad som behövs i kampen mot det pågående kriget i Ukraina. Det behövs facklig internationell kamp mot kriget i Ukraina, det behövs en bojkott organiserad och styrd av arbete runt om i världen som riktar sig mot den ryska regeringen och den härskande eliten av oligarker, och som dessutom är till stöd för den ryska arbetarklassen som också den får betala kostnaden för Putins krig i form av ökade matpriser, inställda löneutbetalningar, ökad arbetslöshet och en stenhård repression.

En arbetarblockad ska inte kopiera Västimperialismens sanktioner som handlar om ekonomisk krigföring i deras intressen, utan hänsyn till vanligt folk. En arbetarblockad måste själv avgöra vilka transporter som ska blockeras, till exempel vapen eller oligarkers lyxjakter, medan leveranser av mat och mediciner till Ryssland måste släppas fram.
Bara en stark internationell antikrigsrörelse och en arbetarsolidaritet har förutsättningar att stoppa kriget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!