Oligarker och svenska superrika

Petr Aven, en av de ryska oligarkerna. Svenska miljardärer är de enda som kan konkurrera (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

De ryska oligarkerna och Putinvännerna är äckligt rika. De gäller för övrigt också de ukrainska oligarkerna, som passade på att lämna landet strax innan kriget bröt ut. ”Flygplan, privatägda och chartrade, började plötsligt dyka upp på flygledarnas radarutrusning och alla färdades de i samma riktning – ut ur Ukraina och till Väst”, rapporterade ukrainska media den 13 februari.
Hur många miljarder som de ryska oligarkerna sitter på kan bara uppskattas eftersom en stor del av tillgångarna är gömda i banker, skatteparadis och fastigheter utomlands.
Oligarkerna utgör en kleptokrati som skyddas av Putins auktoritära styre och som kapitalisterna i Väst länge såg som sina själsfränder. Bankerna i Väst, inkluderat svenska, har fungerat som oligarkernas tvättautomater – in gick smutsiga pengar och ut kom så kallade vita samt en provision till bankdirektörerna.

Schweiz hemlighetsfulla banker innehar mellan 150-200 miljarder franc (över 2,000 miljarder kronor) av rysk förmögenhet på offshore-konton, rapporterade nyhetsbyrån Reuters i förra veckan.
De ryska oligarkerna flyr nu undan sanktionerna och färden går oftast till Dubai i Förenade Arabemiraten, där den härskande klicken alltid brukar titta åt ett annat håll när de superrika och deras smutsiga pengar anländer.
Vad som kanske är mindre känt gällande rikedomar är dock att det bara är de svenska miljardärerna som kan konkurrera med de ryska oligarkerna. Förra året publicerade Financial Times beräkningar som visade det endast var de ryska oligarkerna som hade större tillgångar, mätt som andel av landets bruttonationalprodukt (BNP), än de svenska dollarmiljardärerna.

Under pandemikrisen hade de svenska dollarmiljardärers förmögenhet rusat från 20 procent till nära 30 procent av BNP och därmed utklassat alla sina miljardärskollegor i USA, Kina och alla andra länder förutom Ryssland.
Nya siffror bekräftar denna skandal. På en lista över de superrikas (privatpersoner) andel av BNP ligger Sveriges miljardärer på andra plats efter de ryska oligarkerna, och de svenska superrika knappar stadigt in när klyftorna växer snabbare än någonsin.
Vad göra åt detta? Socialister har svaret: ”Expropriation av några få exploatörer till fördel för folkets stora massa”, som Karl Marx skrev.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!