av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
Ukrainakrigets konsekvenser är allomfattande. Lidandet för det ukrainska folket är enormt och det är de som får betala det allra högsta priset. Men även klimatpolitiken, utsläppen av fossila bränslen och beroendet av gas och olja påverkas på olika sätt.
Krig är en enorm utsläppskälla. Den amerikanska krigsmaskinen, världens tveklöst största, förbrukar årligen helt ofattbara 21 miljarder ton bränsle – per år! Och i tider av stora konflikter ökar också utsläppen naturligt när vapen, tanks och hela kedjan av krigsmateriel rullas igång.
En rapport från Durham and Lancaster University 2019 menar också att USA:s militärkomplex är ”en av världens största förorenare, som använder mer flytande bränsle och släpper ut mer koldioxid än de flesta länder”.
Enligt Scientists for Global Responsibility står världens militärkomplex för 6 procent av alla globala utsläpp, men länder behöver inte ha med sina respektive ”försvarsmakters” utsläpp i sina utsläppsmål.
Militär nedrustning räddar människoliv – och klimatet. Men i Sverige är det tvärtom, med en historisk stor upprustning. Och försvarsmakten kräver nu att 240 havsbaserade vindkraftverk stoppas utanför Karlskronas kust, då ”påverkar totalförsvaret negativt”.
I krigets svallvågor ökar nu pressen på andra diktatoriska regimer att öka sin oljeproduktion. Både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är under påtryckningar från Väst för att motverka de kraftiga prishöjningarna på fossila bränslen.
Det är inte direkt klimatsmart att storsatsa på olja, särskilt inte när klimatkrisen bara blir värre samtidigt som åtgärderna för att motverka det uteblir eller inte ens räcker halvvägs.
Storbritanniens premiärminister, högerreaktionären Boris Johnson, skrev på Twitter den 16 mars att ”Jag besöker Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som är nyckelpartners i att trygga regional säkerhet och stabilisera den globala energimarknaden efter Rysslands brutala och olagliga invasion”.
Människorättsorganisationer har kraftigt fördömt statsbesöken, särskilt eftersom Saudiarabien söndagen den 13 mars massavrättade 81 personer.
EU:s medlemsländer försöker också göra sken av att de ska bli oberoende av sitt stora beroende av rysk gas (40 procent kommer från Ryssland). Dock inte genom att påbörja den akut nödvändiga gröna omställning som behövs. Och faktum är att importen i dagsläget fortsätter.
Kriget är profitabelt för de olje- och gasproducerande nationerna. Norge kan enligt AFP tjäna 5,125 euros varje sekund i extra profit på grund av kriget, som redan förser EU och Storbritannien med 20-25 procent av dess olje- och gasanvändning.
Utöver nämnda påtryckningskampanjer på andra olje- och gasproducerande länder har andra smutsiga och ogröna energikällor som kol- och kärnkraft seglat upp som ”alternativ”.
Antikrigsmotståndet måste också vara ett motstånd mot hela det korrupta, smutsiga kapitalismen som är grundorsaken till konflikter, utsläpp och ökande klyftor. Den samlade klimatrörelsen internationellt, tillsammans med arbetarrörelsen i stort, måste enas bakom krav på ett socialistiskt systemskifte med övertagande av de stora krigskomplexen och ställa om produktionen till civil produktion.
Dessutom måste storföretagen, energibolagen, banker med mera förstatligas och styras underifrån för att möjliggöra finansieringen av en verkligt grön omställning.
Inför och under den globala klimatstrejken den 25 mars och FN:s klimattoppmöte i Stockholm i början av juni kommer RS och ISA föra fram precis detta och fortsätta kampen för socialismen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.