Hamns strejkvarsel ger resultat

På måndag den 10 juli och efter en medlemsomröstning ger Hamnarbetarförbundet sitt svar till medlarnas hemställan. Foto: Amer Mohammed Ali.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

– Strejken är avblåst efter att förbundsstyrelsen igår godtagit medlarnas hemställan. Även om det finns mer att önska så tyckte vi att hemställan var så pass bra att vi kunde säga ja. Men det är medlemmarna som avgör och frågan ska nu ut på omröstning innan ett slutgiltigt svar ges på måndag den 10 juli, säger Svenska Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg till Offensiv.

Om medlemmarna säger nej till medlarbudet, kommer förbundsstyrelsen att varsla om nya stridsåtgärder i ett senare skede.

Medlarnas hemställan, som arbetsgivarna Sveriges Hamnar har sagt ja till, även om slutgiltigt besked ska ges den 10 juli, går inte facket helt till mötes. Hamnarbetarförbundet hade krävt ett kollektivavtal som innehåller en social fond för rehabilitering av av behovsanställda och rätt till betald facklig introduktion med Hamnarbetarförbundet.

– Facklig introduktion finns inte med i medlarnas hemställan, så långt lyckades vi inte komma men det finns ett enskilt åtagande, inte kollektivavtal, från Sveriges Hamnar att etablera ett nytt system för rehabilitering av behovsanställda, säger Martin Berg.

Arbetsgivarorganisationen har åtagit sig att senast den 1 mars 2024 presentera hur ett sådant system kan se ut och långsiktigt finansieras. Under den aktuella avtalsperioden ska avsättning av finansiella medel för systemet motsvarande 0,05 procent av lönesumman påbörjas den 1 juli 2024 och inbetalas senast den 30 april 2025.

– Det är inte juridiskt bindande. Men nu ligger bollen hos arbetsgivarna. Först ska dock våra medlemmar säga sitt, säger Martin Berg vidare.

Hamnarbetarförbundet hade varslat om strejk från torsdag den 6 juli till den 11 juli i Gothenburgh RoRo Terminal och Helsingborgs samt strejk på SCA Logistics i Holmsund från den 9 juli till och med den 11 juli och strejk på APM Terminals i Göteborg från den 9 juli till och med 11 juli. Arbetsgivarnas svar på strejkvarslet var extremt provokativt och fyllt av hets mot facket, som anklagades för att använda sig av ”övervåld” och vara ”en liten autonom grupp som vill tränga undan etablerade fackförbund” (Sveriges Hamnars vd Markus Dahlsten i en TT-intervju den 29 juni).

Arbetsgivarna försökte även stoppa kampen genom att stämma Hamnarbetarförbundet vid Arbetsdomstolen, för brott mot fredsplikten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!