Hamnstrejken: ”Mobilisera så många som möjligt!”

av Anders Wemmert

Allt stöd till hamnarbetarstrejken, som nu går in i ett avgörande skede.

Den 6 mars klockan 00:00 går Svenska Hamnarbetarförbundet ut i total strejk i ett 20-tal hamnar runt om i Sverige. Detta är ett svar på den lockout som arbetsgivarna i Svenska Hamnar varslat om från och med den 6 mars till och med den 31 juli.

Lockouten innebär lönesänkningar för hamnarbetarna då arbetsgivarna drar in lönen för arbetarnas lediga dagar. Varslet innehåller också nyanställningsblockad och blockad mot inhyrning mot medlemmar i Hamnarbetarförbundet. 

Som svar på arbetsgivarna upptrappning har därför Svenska Hamnarbetarförbundet varslat om total strejk från och med den 6 mars. Nu är det viktigare än någonsin att vinna kampen för rätten till en egen självständig fackförening, rätten till kollektivavtal och anställningsskydd. 

Det gäller också att vinna kampen om strejkrätten som hotas av regeringens förslag om inskränkningar och begränsning av rätten att strejka. Regeringen vill påskynda införandet av antistrejklagen, ivrigt påhejade av arbetsgivarnas organisationer samt av LO-och TCO ledningarna.

Hamnarbetarförbundet motiverar strejkvarslet på sin hemsida hamn.nu med bland annat följande: 

”Dessutom har arbetsgivare på olika arbetsplatser hotat medlemmar i Hamnarbetarförbundet med att de inte ska få arbete i hamnarna om de inte går ur som medlemmar i Hamnarbetarförbundet, något man med sedvanligt språkbruk kallar svartlistning på grund av facklig tillhörighet. Den typen av åtgärder har i Sverige inte förekommit sedan 1930-talet från etablerade arbetsgivarorganisationer.

Dessutom innehåller arbetsgivarens varsel om lönesänkning för fullgjord arbetstid, något man kallar Fridagslockout. (…)

Hamnarbetarförbundet ser inte någon annan utväg än att vi nödgas varsla om total arbetsnedläggelse för allt arbete inom Hamn- och Stuveriavtalets tillämpningsområde på samtliga medlemsföretag inom Sveriges Hamnar.”

– I Malmö börjar strejken den 6 mars klockan 00:00 om ingen lösning har nåtts innan dess, säger Henrik Collvin, ordförande för Hamnarbetarförbundets avd 30 i Malmö, och fortsätter:

Henrik Collvin, ordförande för Hamnarbetarförbundets avd 30 i Malmö.

– Medlingsinstitutet har kallat parterna till möte den 4 mars och då får vi se vad som händer. Vi är beredda på strejk och kommer att mobilisera våra medlemmar och utlysa manifestationer om det blir strejk den 6 mars. Vi har fått ett fantastiskt stöd från fler och fler fackföreningar – Seko Infraklubben syd stöttar oss med 200 000 kronor och ett fint stöduttalande.

Internationellt stöd kommer också, bland annat från ILA, en amerikansk fackförening som organiserar hamnarbetare. De erbjuder sig att stötta de svenska hamnarbetarna med de åtgärder som hamnarbetarna ber om. Ett fint exempel på internationell solidaritet!

Hamnarbetarförbundet har också skickat förfrågan om sympatistöd till LO och TCO, men har bara fått till svar att man borde lägga sig under Transport. Helt oacceptabelt för Hamnarbetarförbundet.

På Offensivs fråga om vad man kan göra mer än att samla pengar till de strejkande, anta stöduttalanden och skriva om kampen, svarar Henrik Collvin: 

– Om det blir strejk, mobilisera så många som möjligt, slut upp på strejkmöten och manifestationer!

Denna principiella kamp måste vinnas. Utgången av den här strejken kommer att bli avgörande för framtiden. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer hamnarbetarnas kamp fullt ut. Så här kan du stödja hamnarbetarna:

Skriv stöduttalanden från din fackklubb, arbetsplats eller annan organisation till mejladress: kansli@hamn.nu.

Stöd Hamnarbetarförbundets konfliktkassa: via BG 177-9750 eller Swish 123 132 1959.

Påverka opinionen: skriv insändare – hämta information och material på hamn.nu.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!