Hamnstrejken: ”Man bli rörd av stödet”

av Jonas Brännberg

Erik Renström, ordförande för avdelning 132 Bottenviken.

Två dagar innan Hamnarbetarförbundets totala strejk i Sveriges Hamnar har Offensiv pratat med Erik Renström, ordförande för avdelning 132 Bottenviken.

– Det är skittrist, ingen vill gå ut i konflikt. Vi hoppas att medlingen idag kl 15 ger något. Men någon gång måste man säga ifrån. Det är Davids kamp mot Goliat, men vi kör ändå in i kaklet.

Det var ett riktigt illvilligt varsel som Sveriges Hamnar lade riktat mot era fridagar. Är du förvånad?

– Ja, faktiskt. Det är helt sjukt. Vi ska jobba 40 timmar, men tappar
8 000 kronor i månaden. Ännu värre drabbas de som jobbar i inlagringen som har två veckor ledigt.

– Vad det här handlar om är att de vill få extringar (de som jobbar på timme) att gå ur Hamnarbetarförbundet. Shorelink (som driver verksamheten i Piteå Hamn) har sagt ”går du ur Hamn får du jobba hur mycket som helst”. Det är ett rent antifackligt agerande.

Varför tror du de slog till med denna lockout?

– Vi har inte riktigt haft tid att tänka på det. Varför denna attack på ett litet fack med 1 400 medlemmar? Vårt avtal skulle ju ändå bara vara ett andraavtal.

Om det nu blir total strejk som ni varslat om från onsdag, hur känns det?

– Skittrist. Ingen vill gå ut i konflikt, men någon gång måste man säga ifrån. Vi måste kunna förhandla lokalt för våra medlemmar. Sveriges Hamnar går ut och påstår att de ”inte kan acceptera olika löner” – men det här handlar ingenting om det.

Hur länge är ni beredd att kämpa?

– Vi hoppas ju att vi slipper strejka, men om vi måste kör vi ända in i kaklet. Det är det enda vi kan göra. Det är Davids kamp mot Goliat. De har mäktiga allierade, men vi får mycket stöd. Vi har fått in över en miljon kronor på en vecka, så det känns riktigt roligt. Jag läste till exempel om ett barn som hade skänkt hela sin månadspeng, 100 kronor. Då blir man rörd, det är stort.

Har ni funderat på några utåtriktade aktiviteter för att nå ut med vad den här konflikten verkligen handlar om? Flygbladsutdelning, torgmöten eller offentliga möten?

– Inte ännu här i Piteå. Vi får väl se vad som händer. Blir det strejk på onsdag har vi ju hur mycket tid som helst! Vi börjar i alla fall med att träffas så många som möjligt utanför hamnen tidigt på morgonen på onsdag. Vi har hört att arbetsgivaren kommer försöka köra i alla fall. Men om någon går in ska de i så fall kunna se oss i ögonen, avslutar Erik Renström.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!