Handels trappar upp striden för avtal på Videomix Syd

2007-10-31 13:45:42
Videomix Syd vägrar att teckna kollektivavtal för sina anställda, som därför bland annat förlorar mellan två och fyra tusen kronor i månaden i utebliven ob-ersättning. Tre av kedjans butiker i Landskrona, Falkenberg och Kristianstad är försatta i blockad sedan åtta veckor tillbaka och både Livs och Handels har vidtagit sympatiåtgärder.

Handels tror att konflikten blir segsliten. Trots sympatiåtgärder och allmänhetens stöd, är det tufft att bemöta arbetsgivarens splittringsknep när antalet fackmedlemmar, och alltså antalet som kan tas ut i strejk, är 7 av 247 anställda.
Videomixs ägare Kent Olsson har infört en ”närvarobonus”, som ger alla som inte strejkar tio kronor mer i timmen – en summa som är svår att avstå från för den som har ett redan lågavlönat, och kanske tillfälligt, jobb.
Många av Videomixs anställda är unga. Frida Risberg, en av fem handelsmedlemmar på butiken i Kristianstad, var själv 18 år när hon anställdes. Hon förklarar för LO-Tidningen att hon då inte var lika beroende av tryggheten och att hon trodde på löftena om att lönen skulle bli högre än avtalet. Så blev det inte och de lönepåslag som finns i form av bonusar är helt kopplade till företagets lönsamhet.

”Skittaskiga villkor”

– Vi jobbar på skittaskiga villkor, konstaterar hon sex år senare. Jag är beroende av att veta vad jag har för inkomst (21 september).
Christer Thörnqvist, docent och forskare i arbetsvetenskap, betonar i Handelsnytt den 19 september att lönebildningen i Sverige är helt beroende av kollektivavtalen:
– Det finns inga minimilöner i lagen, bara i avtalen. Så om man börjar luckra upp kollektivavtalssystemet hotar lönedumpning och lönekonkurrens mellan företag. Det är farligt.
Kent Olsson har sagt att han istället för Handels kollektivavtal vill använda det avtal som Teaterförbundet har med biografanställda – givetvis för att ob-ersättningen är snålare i deras villkor. Teaterförbundet svarar att videobutiker ligger långt utanför deras område och ger Handels sitt fulla stöd, liksom målarförbundet och Wanja Lundby Wedin, LO:s ordförande. Transport har stoppat godisleveranserna till alla Videomix Syds butiker och Livs ställer in alla sina läskleveranser.
Blockaden mot Videomix har jämförts med HRF:s blockad mot salladsbaren Wild & Fresh i Göteborg, men Handels är tveksamma till en sådan jämförelse. Salladsbarens ägare var en ensam småföretagare med en anställd som saknade kollektivavtal, medan Videomix Syd har 247 anställda i 16 egna butiker och en årsomsättning på 91,3 miljoner kronor. Kent Olsson hävdar att kollektivavtal skulle kosta för mycket pengar, men han har själv en personlig förmögenhet på 20 miljoner kronor och företaget gjorde en vinst på 8,5 miljoner förra året, enligt uppgifter på Handels hemsida.

Förlorar tusentals kronor

De anställda, däremot, förlorar mellan två och fyra tusen kronor per månad när de inte får betalt för de kvällar och helger som de jobbar.
– Så länge arbetsgivaren vägrar att teckna kollektivavtal kan han göra som han vill. Han behöver inte betala ut någon ob-ersättning, säger Handels förhandlingsombudsman Jannika Fahlander.
Konflikten på Videomix blir extra viktig eftersom de som drabbats när företaget vägrat att teckna kollektivavtal är unga och kvinnor, grupper som generellt sett har en svagare ställning på arbetsmarknaden.
Därför är det också viktigt att de får största möjliga sympati när de nu strejkar för sin rätt till bättre villkor och avtalsenlig lön.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!