Haninge behöver en kommunakut

2008-10-29 16:59:04
När banker och storägare får problem kommer regeringspartierna och socialdemokrater snabbt till undsättning med bankakuter och krispaket. Det hände under 1990-talskrisen och upprepas un- der dagens finanskris. När kommuner och landsting, vars verksamhet är viktig för vanligt folk, får problem kommer – ingen alls.

Redan nu visar det sig att de beräkna­de intäkterna för 2009 som Haninge kommunfullmäktige i juni baserade sitt budgetbeslut på blir 11 miljoner kronor (mkr) lägre.
Dessutom har invånarantalet vux-it snabbare än förväntat, vilket kan medföra kostnadsökningar på upp till 18 mkr. Sammanlagt kan detta leda till nedskärningar på upp till 29 mkr under 2009.
Prognosen för 2010 ser ännu
dystrare ut med hela 39 mkr i minska­de intäkter, men kan snabbt bli ännu sämre. Sammantaget kan detta leda till nedskärningar inom samtliga nämnder i storleksordningen 0,9 procent under 2009 och 1,2 procent un­der 2010.
Det motsvarar ungefär 10 mkr för skolan och barnomsorgen under 2009 och ytterligare 13 mkr under 2010. Bara i skolan och barnomsorgen innebär det att drygt 100 tjänster riskerar att försvinna de kommande två åren. I övrig kommunal verksamheten riskerar ytterligare 100 tjänster att försvinna. Sammantaget kan alltså 200 tjänster vara hotade i Haninge.

Den kommande tiden kommer vi att få höra från de etablerade partier­na att det tyvärr är tvunget att skära ner, att det är krisens fel. De kommer att säga att de skulle ha gjort annorlunda om det bara gick, men tyvärr måste ju budgetramarna hållas. Men det är inte bara när det är kris som de etablerade partierna skär ner.
Mitt under blomstrande högkonjunktur 2007 genomförde ­högerstyret i Haninge kommun stora nedskärningar inom skola och barnomsorg, vilket resulterade i att 170 tjänster försvann. Det enda man kan vara säker på idag är att oavsett om det går bra eller dåligt, oavsett om det är borgare eller socialdemokrater som styr, hittar de alltid någon anledning att skära ner ytterligare i den offentliga verksamheten.
Rättvisepartiet Socialisternas krav är att staten sätter upp kommun- och landstingsakuter för att rädda den offentliga verksamheten och alla som nu riskerar att bli arbetslösa.
Tobias Lindberg
Ersättare i Haninge kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!