Haninge försöker stoppa anställdas protestknappar

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Chefer och andra toppar räds den växande proteströrelsen (Foto: RS Haninge).

”Stoppa tolvtimmarspassen”, ”Ingen orkar tolv timmar” och ”Utmattad efter tolvtimmarspass” står det på knapparna som nu sprids som en löpeld bland anställda på kommunens vård- och omsorgsboenden – något cheferna nu försöker stoppa.

En av de allt fler som nu bär knappen varje dag på jobbet är vårdbiträdet Saga Rönnlund som förklarar varför:
– Det händer att jag går hem helt svimfärdig efter ett halvt sådant här pass, eftersom grundbemanningen är ett minimum. Vi måste göra våra röster hörda. Vi bär knapparna tills 12-timmarspasset avskaffats.
Vårdbiträdet Fama Amanda Njie bär också knapparna:
– Jag säger nej till 12-timmarspass och därför bär jag och mina kollegor denna knappen. Nu är det nog! 

Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen mot 12-timmarspassen, berättar:
– Över 170 undersköterskor och vårdbiträden på samtliga kommunens vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö har anslutit sig till kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg (för anställda i kommunens äldreomsorg). Det är alltså mer än hälften av alla anställda som aktivt anslutit sig, med massivt stöd av alla andra anställda på boendena. 

Men nu vittnar anställda om hur chefer sprider lögner om att anställda ”kan polisanmälas av arbetsgivaren” då det ej skulle vara tillåtet med knappar på arbetskläder. Chefer har också gjort efterfrågningar om vilka som spridit knapparna. 
– Om kommunen försöker förbjuda knapparna eller fortsätter förhöra eller hota anställda kommer vi att göra en JO-anmälan. De anställda har rätten på sin sida, säger Mattias och fortsätter:
– En domstol har nu gett de anställda i förskolan rätt att bära t-shirts med texten ”Förskoleupproret” och knappar med budskap på. Göteborgs Stad ansågs ha kränkt yttrandefriheten då de bad anställda ta av tröjorna. Detsamma gäller knapparna här i Haninge.

Är du anställd i Haninges äldreomsorg och vill gå med i kampanjen och/eller ställa dig bakom uppropet? Mejla oss på rs.haninge@socialisterna.org. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!