Haninge kommun vägrar utreda privata hemtjänstföretag

2017-10-11 21:44:53

foto: Natalia Medina
Trots bevis om Evidensias skandalösa förfarande vägrar Haninge kommun att göra något.

Över två månader har gått sedan Rättvisepartiet Socialisterna (RS) skrev om hur Evidensia AB har lurat kommunen på skattemedel, de äldre på beviljade biståndstimmar och de anställda på löner. Men äldrenämnden stoppar huvudet i sanden.

Tre månader har gått sedan Rättvisepartiet Socialisterna krävde att äldreförvaltningen skulle utreda och polisanmäla Evidensia AB. Och hela åtta månader har gått sedan de anställda på Evidensia larmade förvaltningen om såväl bedrägerierna som fruktansvärda arbetsvillkor.
I måndags den 9 oktober frågade Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson (RS) ut Äldrenämndens ordförande Annett Haaf (S) i kommunfullmäktige:

– Jag har haft flera möten med tills nyligen anställda på det privata hemtjänstföretaget Evidensia. Kommunen larmades redan i februari om systematiskt bedrägeri mot de äldre såväl som mot kommunen. Om hur beviljad dubbelbemanning blev enkelbemanning. Om hur beviljade 30-minutersbesök blev 15-minutersbesök. Om hur de anställda tvingades på obetald rast varje gång en brukare lades in på sjukhus eller reste bort medan Evidensia stoppade kommunens femdagarslönekostnadsersättning rakt ned i fickan. Företaget sade själva upp avtalet efter kommunens inspektion.
– Men trots att förvaltningen känner till bedrägerierna och erbjudits bevis av de anställda gjordes ingen polisanmälan. Jag har krävt att förvaltningen utreder och polisanmäler Evidensia AB. Hur har du som äldrenämndens ordförande agerat i denna fråga?

Annett Haaf (S) förnekade kännedom om det hela och menade att eftersom Evidensia AB själva sade upp avtalet var det inte aktuellt med någon utredning eller polisanmälan. Mattias svarade:
– Detta handlar om hur kommunen tar hand om skattebetalarnas pengar. Hur ska kommunen få tillbaka det som har förskingrats om ingen polisanmälan görs? Det handlar också om att se till att företaget inte kan lura andra kommuner, äldre och anställda i framtiden. Hur kan du stå här och förneka kännedom när förvaltningen har erbjudits bevis av de anställda och när till och med biståndshandläggare känner till detta? Jag har själv gått igenom scheman där summan av små obetalda raster uppgår till 5 timmar och 25 minuter.

Det är inte första gången som Äldrenämndens ordförande stoppar huvudet i sanden. I maj när RS avslöjade att hela 20 procent av de äldre i Haninges äldreomsorg var undernärda och ytterligare 45 procent i riskzonen uteblev seriösa förklaringar från nämndordföranden. ”Så ser det ut i hela Sverige”, var det enda svaret, trots att siffrorna visade att andelen undernärda var mycket högre i Haninge än i landet.
– Nämndordförandens nonchalans och passivitet är en avspegling av hur hela det S-ledda styret fungerar: Nedskärningarna, försämringarna och privatiseringarna är aktiva handlingar, men inför dess effekter finns bara nonchalans och passivitet. Socialdemokraternas högerpolitik är misshandel av våra äldre, kommenterar Mattias Bernhardsson (RS).
Fullständig rapport från måndagens kommunfullmäktigemöte i Haninge finns på RS Haninges blogg, rshaninge.blogspot.se. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!