Haninge skärgård exploateras i kompisaffärer

2013-07-24 10:30:39
Exploatering av skärgården, men Haninge kommun och deras miljardärgräddfil för strandskyddsdispenser har fått sig ett bakslag.

Förra månaden skrev jag ett öppet brev till Haninge stadsbyggnadsnämnds ordförande Peter Olevik Dunder (FP) i tidningen Miljöaktu­ellt. Ett av de fall vi i Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade var att Cristina Stenbeck (ordförande i Kinnevik, ledamot i bl a Millcom, MTG, Korsnäs, Metro och Tele 2) för ca 37 miljoner kronor har köpt stora delar av Björkö strax utanför Ornö. Gamla hus skulle rivas och ersättas av ett flertal nya lyxhus.
Länsstyrelsens nya beslut ­innebär att tre gästhus och ett poolhus med tillhörande pool inte får byggas. Däremot kan huvudbyggnaden byggas – en 500 kvadratmeter stor lyxvilla ritad av stjärnarkitekten Gert Win­gårdh.
Att så stora delar av den ­byggplan som Haninge kommun först beviljade nu rivs upp visar med vilken nonchalans högerstyret förhåller sig till lagar och förordningar för ­natur, strandskydd och allmänhetens tillträde till skog och mark.
Peter Olevik Dunder (FP) har fortfarande inte vågat svara på det öppna brevet. Han vill undgå så mycket offentligt ljus det går och fortsätta göra kompisaffärer bakom lyckta dörrar.
Förhoppningsvis har Länsstyrelsen fått upp ögonen för den myndig­hetsutövning i Åsa Nisse-stil som existerar i Haninge och andra kommuner med ovanligt många och skumma bygglov och strandskyddsdispenser.

Mattias Bernhardsson (RS)

kommunfullmäktigeledamot