Haninge: Stoppa ombildningarna – rädda hyresrätten!

2010-12-01 17:13:36
I det tysta förbereder Haning­es politiker något som heter ”Utvecklingsplan för den regionala stadskärnan Haninge”.
Beslut tas på nästa kommunfullmäktigemöte den 13 december. I den stora expansionen som planeras sägs inte något om boendeformen. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kommer därför att demonstrera utanför mötet för hyresrätten och våra fullmäktigeledamöter tar debatten på mötet.

Haninge är en kommun med stor in- och utflyttning. Då är kommunala hyresrätter extra viktigt. Haninge bostäder äger idag endast 2 011 lägenheter, vilket ska jämföras med att det finns 20 000 bostadssökande på orten. Des­sa få lägenheter hotas nu, då högerstyret planerar att sätta igång kampanjer för ombildning till bostadsrätter.
När en ny stadsdel ska byggas, Vegastaden, planeras enbart en tredjedel av flerfamiljshusen till hyresrätter. Därtill kommer villorna, så andelen hyresrätter av beståndet är ännu lägre.

RS ställer sig inte emot en förtätning i Handen, omläggning av Handenterminalen och en öppnare entré från pendeln – men var finns motsvarande satsningar på stadsdelscentrum? Det är i Jordbro, Brandbergen och Västerhaninge som läget är akut. Centrumen där förtvinar på grund av uteblivet underhåll och förnyelse samt chockhöjda hyror. I Brandbergen har lokalhyrorna höjts för t ex en pizzeria med 5 000 kronor/månad i år.
I alla stadsdelar behövs samråd med befolkningen innan några planer spikas.
Öppna stormöten och mindre grupper, alla berörda verksamheter och boende måste få komma till tals.
Elin Gauffin

Demonstrera för hyresrätten

Måndag 13 december kl 17.00
Poseidons torg, utanför Kulturhuset i Handen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!