Haninge: ”Vi har fått nog, inga fler 12-timmarspass!”

Kampen mot 12-timmarspass i Haninge har fått en nytändning efter att kommunen lagt in ännu fler 12-timmarspass. Kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” växer hela tiden (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

”Vad har vi fått? Vi har fått nog! Inga fler 12-timmarspass!”. Undersköterskor och vårdbiträden från Haninges äldreboenden demonstrerade utanför kommunfullmäktige i måndags – mot kommunens påtvingade 12-timmarspass.

Kampen mot 12-timmarspassen har pågått sedan de infördes våren 2019. Trots pandemins prövningar på de anställda har kommunen nu dessutom börjat lägga in ännu ett pass på 12 timmar, vilket innebär att det blir varje helg i schemat. Redan idag är många utslitna och personalomsättningen rekordhög.
– Jag kan inte ha ännu ett 12-timmarspass. Jag har familj och barn som jag vill hinna se under helgen utöver att arbeta. Jag älskar mitt jobb, men att jobba 12 timmar och göra ett bra arbete är ingen bra kombination, säger vårdbiträdet Nathalie Olsson.
– Vi vill att de tar bort 12-timmarpassen, anställer mer personal samt respekterar och behandlar oss som människor, kräver undersköterskan Hiewt Abay.
– Under den senaste veckan har kampanjen vuxit från 175 till 205 anställda, vilket är en stor majoritet av personalen på kommunens vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö, berättar Mattias Bernhardsson, som är arbetsplatsorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg”.

Snart kommer frågan om 12-timmarspassen upp till omröstning i kommunfullmäktige. 
Demonstrationen var ett tydligt besked till politikerna: 12-timmarspassen ska bort. Annars kommer sveket straffa sig i valet där 12-timmarspassen väntas bli den stora kommunala valfrågan om de är kvar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!