Härliga brädspelstips att ägna ledigheten åt

av Sebastian Olsson // Recension i Offensiv

Vad gör man efter att alla politiska böcker är lästa, nu när man inte kan gå ut och demonstrera? Brädspel är ju alltid kul! Till exempel de här:

Azul (2-4 spelare, från 8 år) går ut på att välja rätt bland olika högar av fyrkantiga spelbrickor och sedan placera ut dem smart för att få många poäng. Man spelar en plattsättare som kaklar väggarna i ett portugisiskt palats.

Dobble (2-8 spelare, från 6 år) är lätt: man ska vara först med att hitta den av bilderna på ens eget spelkort som även finns på kortet i mitten, sedan gör man samma sak med ett nytt kort i mitten och så vidare.

Puerto Rico (3-5 spelare, från 12 år) handlar om plantageägarna som koloniserade ön med samma namn. Det känns kanske konstigt att spela överklass, men det är ju inte på riktigt. Man håller på med odling, handel och husbyggande.

Man väljer mellan olika roller och detta val påverkar även vilka handlingar som andra får utföra. Det gäller att placera ut spelpjäserna så att man får en större skörd av till exempel majs, kaffe eller socker.

Ricochet Robots (obegränsat antal spelare, från 10 år) handlar om att klura ut utan att flytta spelpjäserna hur man med kortast antal drag kan få dem till rätt plats.

Man säger siffran så fort man vet svaret, sedan kan man säga en lägre när man kommer på den. Den som var snabbast med lägst antal drag får sedan bevisa att det är möjligt.

Werewolves of Millers Hollow (8-18 spelare, från 10 år), eller Varulvarna i Klågerup som det heter på svenska, är ett spel där några spelare är vanliga bybor och några är varulvar som naturligtvis låtsas vara vanliga bybor.

Under natten dödar varulvarna en bybo och under dagen röstar man bort en spelare som man tror är varulv.

Man diskuterar för att komma fram till vem som ljuger, och pekar anklagande på varandra. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!