”Hellre ett SL-kort i handen än 3 chipspåsar i skogen”

2011-05-26 15:14:59
Många chipspåsar åts under lördagen den 21 maj tomma i protest mot de chockhöjda SL-priserna. Priset för ett månadskort för Stockholms kollektivtrafik höjs den 1 september i år från 690 till 790 kronor – en höjning som enligt finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl ”bara är tre påsar chips i månaden”.

Prishöjningen, liksom Rosdahls arroganta uttalande, utlöste snabbt protester och hundratals personer slöt upp i den hastigt sammankallade demonstrationen på Sergels torg lördagen den 21 maj. Ett flertal organisationer stod bakom, däribland Rättvisepartiet Socialisterna, liksom V, MP och Planka.nu.

Bilbo Göransson undrade som fackligt aktiv i Kommunal i Hässelby-Vällingby om landstingets högerpolitiker tror att vi alla bor i samma bubbla som de, där Torbjörn Rosdahl har en årsinkomst på över 1,1 miljoner kronor. Han påpekade även det ironiska i att de anställda i landstinget i år inte får mer än 100 kronor i löneökning – vilket alltså helt kommer att ätas upp av SL-höjningen.

Grön Ungdoms Benjamin Juhlin betonade kollektivtrafikens demokratiska aspekt:
– Det är tunnelbanan som gör att vi alla kan ta oss hit och demonstrera idag, sa han.
Andra talare påpekade det odemokratiska i att pengarna från trängselavgifterna som var tänkta att gå till kollektivtrafiken nu istället läggs på Förbifart Stockholm, liksom att MTR som driver tunnelbanan tagit ut en årlig vinst på 270 miljoner kronor – pengar som skulle kunna satsas på utbyggnader om tunnelbanan återkollektiviserades.
Även SSU deltog som medarrangör på demonstrationen, samtidigt vill Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting även de höja månads- kortet, med 50 kronor till 740.
AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!