Helsingfors 1 maj: Större än tidigare

2017-05-04 21:04:19


Efter att länge köat förgäves tog tålamodet slut den 5 maj.

1 maj i Helsingfors samlade uppemot 15 000 i marschen i strålande sol från Hagnäs torg genom staden. 

Sosialistinen Vaihtoehto (CWI i Finland) deltog i tåget och kampanjade mot regeringens utvisningspolitik.
Precis som tidigare år startade 1 maj med en gemensam samling för hela arbetarrörelsen.
Trots den tidiga samlingen redan klockan elva blev det till slut ett mäktigt tåg som slingrade sig ned mot Senatstorget och Brunnsparken innan det vek upp igen mot Järnvägsstationen.
Med uppemot 15 000 i marschen var det svårt att överblicka, men i alla fall i den del av tåget där Sosialistinen Vaihtoehto (SV) gick, tillsammans med många från Vänsterunga, var stämningen hög med sång och talkörer mot imperialism, krig och nedskärningar.

I slutet av marschen delades dock tåget upp.
De flesta följde med SAK (LO i Finland), Socialdemokraterna och Vänsterförbundet till en ”familjefest” på Medborgartorget, medan SKP (finska kommunistpartiet) hade samling några hundra meter bort på Narinken och anarkister marscherade iväg till en annan del av staden.
I samband med detta försvann tyvärr också många ungdomar från marschen.
”Underhållningen” på familjefesten hade nog mer effekten att skrämma bort än att locka deltagarna att stanna kvar.

Responsen på SV:s namnlistor mot utvisningar och för asylrätt var mycket bra. Åtta anmälde även sitt intresse av att veta mer om organisationen och 37 exemplar av tidningen såldes.
Totalt samlades 84 euro in under dagen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!