Hemtjänstföretag i Haninge fuskar sig förbi kraven

2018-10-10 11:04:34

foto: IM Swedish Development Partner / Flickr CC
RS tar kampen mot de privata hemtjänstföretagens skumraskmetoder.

Under mandatperiodens sista kommunfullmäktigemöte i Haninge i måndags frågade Rättvisepartiets Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson ut Äldrenämndens socialdemokratiska ordförande Annette Haaf om de allt uslare arbetsvillkoren i äldreomsorgen:

– Vi har träffat anställda i ett flertal privata hemtjänstföretag som berättar att de inte har rätt till sjuklön. De har så låga löner att de inte har råd att vara sjukskrivna, istället tvingas de jobba när de är sjuka.
– Hur kan detta vara möjligt? Det var efter att Rättvisepartiet Socialisterna slog larm om usla villkor i den privata hemtjänsten som äldreförvaltningen införde skall-krav på kollektivavtalsvillkor 2013. Men nu har företagen börjat använda kryphål för att slippa följa kraven, genom att bara timanställa.
– På ett företag är 28 timanställda och bara två är fastanställda. På ett annat företag är hela 100 procent timanställda, berättade Mattias Bernhardsson (RS) och frågade nämndordföranden vad de gör för att se till att alla som jobbar i privat hemtjänst har trygga och bra villkor.
Annette Haaf (S) svarade att hon inte var medveten om dessa förhållanden, då arbetsvillkor inte står på dagordningen när förvaltningen har sina regelbundna uppföljningar av arbetsmiljö och hälsa. Men hon lovade att sätta sig in i dessa missförhållanden och återkomma med vad kommunen kan göra.  

Detta var det sista kommunfullmäktigemötet för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge på fyra år. Trots fler röster i valet tappade partiet båda mandaten på grund av den nya orättvisa treprocentspärren.
Vi kommer att följa upp att äldrenämnden och -förvaltningen agerar för att täppa till kryphålen för kraven på kollektivavtalsvillkor inom privat hemtjänst.
Tyvärr kommer det inte att finnas något parti i kommunfullmäktige som tar upp och bevakar arbetsplatsfrågor eller vanliga arbetares villkor och intressen. Men vi kommer att fortsätta driva våra kampanjer och frågor lika beslutsamt på gator, torg och arbetsplatser de kommande fyra åren, bygga RS ännu större och ta tillbaka platserna i kommunfullmäktige i valet 2022.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!