Hets mot romer inom Europa

2010-08-11 15:41:30
Över hela Europa diskrimineras romer på arbets- och bostadsmarknaden, möter för- domar och utsätts för hat­brott. De senaste veckorna har media rapporterat om hur romska EU-medborgare utvisas från Sverige, Danmark och Frankrike och om hur de läger de tvingats bygga upp i brist på bostäder rivs.

Förra fredagen började polisen i den franska staden Saint-Etienne att riva ett av de ”olagliga” läger som romer byggt upp. Cirka 135 personer bodde där.
– De vet inte var de ska sova i natt. Myndigheterna har vägrat att tala med dem om rivningen, citeras Georges Gunther från hjälporganisationen Solidarité Rom, i Dagens Nyheter den 7 augusti.
Inom tre månader ska 300 läger rivas och åtgärder ska vidtas för att det ska bli lättare att utvisa romer. Det meddelade president Sarkozy ef­ter ett krismöte om vad som kallas ”kriget mot brottsligheten”.
Detta efter att en polis skjutit ihjäl en rom och ett femtiotal romer svara-de med att angripa en polisstation. Sarkozy har anledning att hitta syndabockar och rikta uppmärksamheten bort från sig själv, korruptionsanklagelser och sin hantering av den ekonomiska krisen som väckt missnöje.
– Den franska regeringens beslut innebär att man kollektivt stämplar romer som brottslingar, sade Robert Kushen, chef för den romska organisationen ERRC, till DN den 30 juli.

Romernas historia präglas av en ständig diskriminering, förföljelse och osynliggörande. När makthavare har pratat och pratar om integration har detta oftast betytt assimilation, där ro­mer förbjudits att tala sina egna språk och ha sin egen kultur.
Detta gällde inte minst inom Sovjetunionen, men efter kapitalismens återinförande och den ekonomiska kris och massarbetslöshet som följde så exploderade även antiziganismen i öststaterna. Arbetslösheten bland de omkring en miljon romer som bor i Ungern är idag nästan 90 procent, samma siffra för hur många som ha­de jobb innan stalinismens kollaps.
I våras vann det högerextrema partiet Jobbik 15 procent i valet i Un­gern på löften om att bland annat ta itu med ”zigenarkriminaliteten”. Med sitt Ungerska garde har de en fascistisk våldsarm som gjort sig skyldiga till flertalet våldsdåd.
Mellan januari 2008 och juni 2010 mördades 9 romer i Ungern, varav 2 barn.

På Nordirland fick medlemmar i Socialist Party (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti på Nordirland) tillsammans med andra inom vänstern organisera skydd åt romer som attackerats av nazister då polisen inte dök upp.
På grund av diskriminering från myndigheter drar sig ofta romer för att anmäla hatbrott. Det finns rappor­ter om hur polis i Ukraina och Slovakien olagligt har gripit och trakasserat romer.
Utvisningar utan grund av romska EU-medborgare från länder inom EU är heller inte ovanligt. I Danmark utvisades 23 rumänska romer som ”sovit på otillåtna platser”, deras enda ”brott” var att de var hemlösa och ha­de sovit i en övergiven byggnad.

Romer är en av Sveriges minoritetsgrupper, men barnen får sällan tillgång till språkundervisning. De utsätts för en grov diskriminering på arbets- och bostadsmarknaden och kvinnor i traditionell klädsel uppger att butiksbiträden ofta följer varje steg de tar när de går in i en butik.
Hittills i år har Sverige även utvisat 50 romer från andra länder, något som Rättvisepartiet Socialisterna har varit med och protesterat emot.
Den svenska utvisningsministern Tobias Billström lät omisskännligt föraktfull när han i radions P1 på mådagsmorgonen den 1 augusti fräste:
”Vi har inte skapat den fria rörligheten för att människor ska kunna dra från land till land och tigga sig fram.”
Att tigga är inte olagligt i Sverige (och heller inget man har haft bevis för att alla av de romer Sverige utvisat har ägnat sig åt), men enligt polisen i P1 är det ”förkastligt”, och enligt utlänningslagen har polisen rätt att gri­pa den som ”misstänks för att inte försörja sig på ett ärligt sätt”.

Att frivilliga bidrag som läggs i en utsträckt hand skulle vara ”oärligt” är självklart för Billström och något som ”den här regeringen [inte kommer att] gå med på!”, men det Billström ogillar mest med tiggeriet är kanske just att det synliggör fattigdomen.
I Finland och Norge diskuterar man att kriminalisera tiggeri, nå­got som har fått kritik av bland andra Amnesty.
Utvisningsministerns rasism, när han i likhet med Sarkozy i Frankrike motiverar utvisningen av romerna med att de skulle vara en fara för ordning och säkerhet, understryks av stödet från rasistpartiet Sverigedemokra­terna:
”Det glädjer mig att Tobias Billström kommit till samma slutsats som Sverigedemokraterna – vi löser inga problem genom folkomflyttningar”, skriver partiets andra vice ordförande Carina Herrstedt.

Socialister måste stå för en enad kamp över etniska och kulturella gränser:
  • Stoppa utvisningarna.
  • Romers rätt till sin egen kultur och språk.
  • Kamp mot diskriminering, t ex vad gäller försäkrings-, bostads- och arbetsmarknaden, samt rätten till vård och lika lön etc.
  • Gemensam masskamp mot rasism, våld och hatbrott.
  • Rusta upp skolan – högre lärartäthet, mer elevvårdande personal och rätt till språkundervisning i modersmål.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!