Historien i absurd repris

2013-08-06 10:06:20
Det sägs att världshistoriska händelser och personer bara upprepar sig två gångar: den ena gången som tragedi, den andra gången som fars. 
Det är kanske det som fått en lite halvgalen miljardär att börja bygga Titanic II, som ska bli en exakt kopia av det skepp som sjönk på sin första resa 1912. Titanic, som sades vara osänkbart, sjönk i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg.
Varje fartyg är ett klassamhälle i miniatyr. Titanic var inget undantag. Det fanns tre klasser. Klass ett och två var för de välbärgade och de bodde längst upp. Längst ned på båten fanns klass tre och de fick inte vara högst uppe i fartyget utan skulle hålla sig därnere. De flesta människor ombord reste tredje klass och merparten av de passagerare som dog hade bott i tredje klass. De hade ju bott längst ner i fartyget och hade inte haft tillgång till båtdäck, utan fick tillåtelse att gå upp dit först när de flesta livbåtar kommit i sjön. Av de 105 barnen ombord dog 73 stycken, och de reste alla i tredje klass, berättar Sjöhistoriska museet i Stockholm.
Om tre år är det dags för jungfrufärd för Titanic-kopian Titanic II och denna gång finns ingen plats för fattiga. Biljettpriserna ligger på mellan 750 000 och sju miljoner kronor. Och precis som i förlagan kommer det att finnas tre klasser. 
Enligt planerna ska Titanic göra samma resa som det var tänkt att originalet Titanic skulle genomföra – från Southampton till New York. Efter den resan ska fartyget bli hotell i Dubai. 
Drygt fyra miljarder kronor kommer det att kosta att bygga skeppet. Tala om att kasta pengar i sjön.

Till sist kan noteras att historien går igen på fler än ett absurt sätt. Slava för kung och drottning kanske någon trodde det var slut med. Men nej. Slaveriet har bara tagit sig en annan form. De som jobbar på Buckingham Palace (brittiska kungahuset) påtvingas anställningskontrakt som inte garanterar en enda timmes jobb och med klausuler som: ”Dina arbetstimmar meddelas av besöksverksamhetens chef alltefter behovet av säljbiträden”. ”Du är anställd enbart hos Royal Collection Enterprises Ltd”, ett bolag inom slottet. ”Vill du söka ett andra jobb måste du först ha skriftligt medgivande från avdelningschefen.” De timmar de arbetar är lönen inte mer än dryga 60 kronor i timmen om man är över 21 år och än mindre för de yngre.

PO

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!