Historisk generalstrejk i Indien

2019-01-09 11:36:06
I tisdags inledde ett tiotal fackliga centralorganisationer i Indien en 48 timmar lång generalstrejk mot regeringens extremt nyliberala politik. Generalstrejken kan bli historiens största, då upp­emot 200 miljoner arbetare och fattiga bönder väntas delta.
Generalstrejken riktas mot prishöjningar,  urusla löner och villkor samt jobbslakten.
Den reaktionära regeringen under premiärminister Modis ledning har  lovat 10 miljoner nya jobb om året, men istället försvann miljoner jobb ifjol och arbetslösheten steg till den högsta nivån på 20 år.
Lönerna i Indien är extremt låga, där merparten av arbetarna tjänar mindre än 1 000 kronor i månaden.
Ett av generalstrejkens krav är en kraftig höjning av minimilönen till 18 000 rupies i månaden (2 300 kronor). Men minimilönen skulle behöva  höjas till 25 000 rupies (3 200 kronor) för att säkra drägliga levnadsvillkor, enligt Socialist Alternative (CWI i Indien).
Förutom höjda minimilöner reser de fackliga organisationer som står bakom generalstrejken krav på pensioner till alla, trygga jobb och ett stopp på de förödande privatiseringarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!