Historisk rättegång i Stockholm mot en av den iranska diktaturens bödlar

Den 11 februari 1979 inleddes den iranska revolutionen som störtade shahen men revolutionen kom att kidnappas av ett prästerskap under ledning av ayatollah Khomeini. Landet blev en islamsk republik – en brutal diktatur. 

Kvinnors rättigheter inskränktes kraftigt, arbetar- och vänsterorganisationer krossades, tusentals aktivister dödades och många tvingades lämna landet. 

I Sverige finns idag 112 000 med iransk bakgrund som flytt undan diktaturen och dess förtryck.

Nu pågår en hstorisk rättegång i Stockholms tingsrätt där en av de ansvariga för regimens massavrättningar och tortyr åtalas för grovt krigsbrott och mord. 

Hamid Noury greps på Arlanda flygplats 2019, idag en man i 60 års ålder, då en på foton skrattande ung man, medansvarig för hundratals människors död. 

Vittnen har flugits in från hela världen. Reza Shemirani som själv satt tio år i huvudstaden Teherans fängelse berättar att 5-6 000 fångar avrättades där, bara 135 överlevde och finns idag runt om i världen. De som kan är nu i Stockholm. Utanför domstolen demonstrerar exiliranier med foton och plakat som visar mördade anhöriga. 

De är glada att Irans regim för första gången får stå till svars för sina brott under 1980-talet.

Åsa Karlsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!