Hjälp till att bygga klimatkampen – du behövs

2015-10-21 17:42:54

foto: mw238 / Flickr CC
Alla behövs i klimatrörelsen för att rädda planeten.

Antalet inrapporterade demonstationer för den 29 november har nu vuxit till 1 400 i över 170 länder. 

Nätverket Klimatsverige rapporterar dagligen om olika klimatnyheter. Från helgen kom beskedet att Barack Obamas administration avbryter försäljningen av oljeborrningslicenser i havet norr om Alaska. 

Det är en seger för klimatkampen, även om Shell, som redan för en månad sedan meddelade att de drar sig ur Alaska, skyller på dåliga resultat av provborrningarna och det låga oljepriset. Som alla segrar under kapitalismen är det ytterst kortvarigt.

Nu har klimattemat inför klimattoppmötet i Paris börjat synas i mainstreammedia så som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sverige Radio. Mycket av rapporteringen präglas av en optimism – att det går att stoppa en uppvärmning på mer än 2 grader C och några positiva besked som att vindkraft nu är den billigaste elen att producera i Tyskland och Storbritannien. 

Men det som inte alls nog understryks är hur otroligt bråttom det är att agera. Det går visserligen att stoppa en uppvärmning som skulle leda till oförutsedda katastrofer  – men då måste en total omställning ske redan nu och utsläppen måste börja minska. Dessvärre planerar de regeringar som möts på klimattoppmötet i Paris i december att fortsätta subventionera fossila bränslen och att utsläppen ska fortsätta öka.

Det är därför viktigt att bygga rörelsen underifrån och att den socialistiska delen inom rörelsen tar initiativet.

Det här kan du göra inför den 29 november:

Börja redan nu att sätta upp affischer och sprida flyers på caféer, bibliotek, skolor, arbetsplatser, kulturhus med mera. Prata med dina vänner om att det är viktigt att de bokar upp denna dag och deltar. Försök att få organisationer som du är i kontakt med, det kan vara en bokcirkel, en elevkår, en lokal fackförening och så vidare, att ansluta till den 29 november och hjälpa till i informationsspridningen. 

Du kan ordna en lokal visning av filmen This Changes Everything eller sälja boken som filmen baserar sig på (Naomi Kleins bok finns nu även på svenska, Det här förändrar allt – kapitalismen kontra klimatet, Ordfront förlag). 

Kontakta elin.gauffin@socialisterna.org om du behöver hjälp med material eller uppslag. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!