Högdalsbor ockuperar

2015-05-29 22:13:23

foto: Per-Åke Westerlund
Ockupationen har i skrivande stund (den 26 maj) pågått i tre dagar.

– De boende i Högdalen (södra Stockholm) måste få bestämma. Här behövs inte flera dyra bostadsrätter. Det är budskapet från nätverket Högdalens Vänner, som sedan lördagen den 23 maj ockuperar den gamla skolan vid torget.

Högdalens gamla skola har efter tiden som skola bland annat inrymt bibliotek, stadsdelsförvaltning och Folktandvården. Nu planerar norska Veidekke, ett av Nordens största bygg- och fastighetsbolag, att riva skolan och bygga 300 bostadsrätter. Projektet marknadsförs som ”teaterkvarteret”, med betoning på närheten till inneområdet Sofo på Södermalm.
Boende i Högdalen har riktat hård kritik mot projektet. Det som behövs är billiga hyresrätter – inte lyxiga bostadsrätter, var budskapet på ett informationsmöte där aktiva i hyresgästföreningen deltog. Andra förslag har varit att bygga ett äldreboende och använda samlingslokaler till ett aktivitetshus. Det finns också frågetecken kring Veidekkes köp, både det låga priset och att bolagets planer inte presenterades.

I lördags arrangerade Högdalens Vänner en ”Vårfest mot vinsthets”, som övergick i en ockupation av den gamla skolan. Under de tre dagar som gått (detta skrivs på tisdag den 26 maj) har många högdalsbor och intresserade deltagit i och besökt ockupationen.
– Citycon, som äger centrum, har gått samman med företagen som bygger bostadsrätter intill för att sälja varumärket Högdalen. De höjer värdet på bostäderna utan att göra området bättre. Citycons före detta vd vill att Högdalen ska bli ett nytt Florida. Vi är Högdalen, vi är inte nya Södermalm. Vi vill inte vara Sofo. Och vi vill absolut inte vara nya Florida, säger Ulrika Dahl från Högdalens Vänner.

Ockupanterna visar i en utställning upp tidigare kamp och protester i Högdalen – mot privatiseringarna av badhuset, för lägre hyror för butiker i centrum och mot Sverigedemokraternas valkampanj år 2014.
Ockupanterna betonar att det handlar om demokrati, att högdalsborna måste få bestämma framtiden för huset och kvarteret. Under tiden bedriver ockupanterna verksamhet i huset och bjuder in alla att delta. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!