Högerns vårdval följs av nya varsel i Västernorrland

2011-09-28 21:52:26
I slutet av september väntas distriktssköterskor och annan personal varslas på länets (Västernorrland) vårdcentraler. Orsaken är dels tidigare sparkrav, men också att två nya privata vårdcentraler öppnas.

– Vår bedömning är att vi kommer tappa ungefär 14 000 vårdinvånare i Sundsvall, säger Harald Englund, personalchef inom primärvården i Landstinget Västernorrland, till lokalpressen.
Nu pågår förhandlingar. Varslen kommer att genomföras i två omgångar.
Först ska det förhandlas om varslen som kommit av tidigare sparbeting och sedan de större varsel som är en anpassning till att landstinget beräknas tappa vårdtagare.
Det kan röra sig om 40-50 anställda som berörs. Det handlar om distriktssköterskor, medicinska sekreterare och arbetsterapeuter med mera.
Landstingets politiker och deras likasinnade på riksplanet har under åratal försämrat situationen på vårdcentralerna.
Detta har givetvis gjort att de nya privata vårdgivarna har ett guldläge.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) säger klart nej till de nedskärningar som drabbat vården i länet. Vi säger också nej till priva­tiseringar av vårdcentraler m m. Privatiseringarna håller nu på att skapa samma kaos som privatskolorna gjort inom skolan. Vinster kommer också att tas från vården till privata ägare.
Att vi är för offentligt ägd vård, innebär däremot inte att vi stödjer de politiker som styr dagens landsting eller kommunala omsorg.
RS vill kämpa för en politik som ger tillbaka de resurser som skurits bort från kommuner och landsting. Det behövs också en annan personalpolitik under fackens kontroll.
Per Johansson
sjuksköterska i landstinget

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!