Högerpolitik bakom trafikkaos & vårdkris

2012-12-13 12:26:59
Snökaoset och de senaste larmrapporterna om brister i städningen på sjukhusen hänger ihop. 10-20 år av nedskärningar, avregleringar och privatiseringar har urholkat resurser och saboterat planering. När ”billigast” vinner betyder det att det inte finns resurser till underhåll och snöröjning inom trafiken, eller städning på sjukhusen.

Fackförbundet Seko varnade i höstas om att årets pengar till järnvägsunderhåll redan tagit slut. Trafikverket svarade att man satsade stort inför vintern. Men i förra veckan var varken järnvägar eller vägar farbara. Visserligen var snöovädret ovanligt kraftigt, men avregleringar och brist på resurser gjorde allt mycket värre. Fyra personer dog i trafikkaoset.

Sverige har Europas mest avreglerade järnvägar. Även inom vården har avregleringar, nedskärningar och privatiseringar en liknande effekt. 100 000 färre arbetar idag inom vård och omsorg än för 20 år sedan.
– Allt handlar om besparingar. 10 minuter räcker inte för att städa en toalett, sa en städerska på Universitetssjukhuset i Umeå när hon intervjuades i tv om städningen.

Rättvisepartiet Socialisterna står för
  • Massiv upprustning av vård och kollektivtrafik.
  • Riv upp privatiseringarna.
  • Det finns pengar – låt rika och storföretag betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!