Högerpolitik = fler fattiga barn

2011-04-13 14:44:04




Barnfattigdomen ökar samtidigt som klyftorna mellan rika och fattiga också ökar. Under 2008 levde 220 000 barn i fattigdom – 11,5 procent av alla barn i Sverige. De mest välbärgade 10 procenten av barnfamiljerna har blivit rika­re och har det så bra ställt att de skulle kunna försörja tre lika stora familjer, säger Räd­da Barnen.

Bland ensamstående totalt är 24,7 procent av barnen fattiga. Nästan hälften av alla barn till ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund lever i fattigdom.
Barnfattigdomen är sannolikt störst bland gömda flyktingar och papperslösa som hamnar utanför statistiken.

”Barnfattigdomen på Rosengård [Malmö] är mer än fem gånger så hög som i landet i stort. Jämförs barnfattigdomens utbredning mellan Rosengård och Torslanda [ett område i Göteborg med många välbärgade], är den mer än trettio gånger så stor på Rosengård år 2008. I början av 1990-talet var denna skillnad drygt sju gånger så stor.
Sedan 2008 har den ekonomiska krisen, försämringarna i trygghetssystemen och attackerna på offentlig välfärd slagit mot fler familjer än vad dessa siffror visar.

Barn som växer upp under svåra ekonomiska förhållanden drabas på många olika plan: sämre hälsa, sämre chanser att lyckas i skolan och därpå sämre chanser att få ett arbete med en lön att leva på.
Många familjer har inte ekonomiskt utrymme att låta sina barn ägna sig åt idrotter eller föl­ja med sina klasskamrater på utflykt eller andra aktiviteter.
När Moderaterna i Stockholm minskar stödet till idrotten med 25 procent höjs också avgifterna och än fler barn och unga exkluderas.
Även matvanor styrs av i vilken utsträckning föräldrar har tid och ork att laga nyttig mat eller bara ”röra ihop något”.
I takt med högerregeringens attacker på fasta anställningar, tvingas många ta fler jobb än ett och arbeta på obekväma tider för att få ekonomin att gå ihop.
Stressen och bristen på tid innebär att möjligheten att engagera sig i barnens skolgång be- skärs.
Risken att leva i ett fattigt hushåll är numera drygt fem gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund jämfört med barn med svensk bakgrund (5,46 gånger så hög jämfört med 3,99 för år 2000).

Klyftorna mellan grupper av barn har ökat sedan 1991, oavsett om det har varit en socialdemokratisk eller alliansregering som har styrt landet.
Barnfattigdomen ökar trots att Sverige är rikare än någonsin. Men den rikdedomen går till de rikaste och bygger i sin tur på ökad utsugning av vanligt folks arbete, att jobba mer för mindre  lön.

RS/Offensiv står för:
  • Riv upp försämringarna av sjukförsäkringen och a-kassan.
  • Kraftig utbyggnad av skola, vård och omsorg.
  • Sänkta avgifter i förskola och skolbarnomsorg.
  • Fasta anställningar med rätt till heltid.
  • Arbete åt alla – inför 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.
  • Inför minimilön på 19 000 kr.
  • Ge flyktingbarn rätt till kommunal service och sjukvård på lika villkor.
  • Sätt stopp för de olagliga avgifterna i skolan – alla barn har rätt till utflykter och aktiviteter oavsett föräldrarnas inkomst.
  • Allas rätt till sommaraktiviteter, sommarjobb och kolloverksamhet.
  • Fler fritidsgårdar och drogfria mötesplatser för unga, även för äldre ungdomar.
  • Fler parklekar, familjecentraler och öppna förskolor, med flerspråkig personal.
  • Låt storbolagen och de rika betala. Förstatliga storföretag och banker – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån människors och miljöns behov.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!