Högerpolitik förenar eliten

2016-07-13 11:42:37

foto: Per Pettersson / Flickr CC
M:s ledare Anna Kinberg Batra går i vissa fall längre än rasistiska SD i flyktingfientliga förslag.

Efter S-MP-regeringens tvära högersväng i flyktingpolitiken har de etablerade partierna förflyttat sig längre ut på högerskalan.

Regeringspolitiken har fått Allianspartier och arbetsgivarna att trappa upp sina attacker mot asylrätt, löner och socialförsäkringar, samtidigt som rasistiska SD får ett växande inflytande. Och aldrig tidigare har så många reaktionära förslag luftats som i Almedalen i år.
Angreppen mot förorternas invånare avlöste varandra samtidigt som de etablerade partierna försökte övertrumfa varandra i ”svenskhet”. Almedalsveckan blev en enda lång bekräftelse på hur långt maktelitens  ”danmarkisering” av Sverige har gått. ”Danmarkisering” kommer av att de övriga etablerade partierna i Danmark, inte minst Socialdemokraterna och det största högerpartiet Venstre, har efterliknat rasistiska, högerpopulistiska Dansk Folkeparti vilket har medfört att den officiella politiken har flyttats högerut.

Regeringens speciallagar mot flyktingar och asylrätten gjorde Sverigedemokraternas krav och retorik till konkret politik. Sedan dess har särskilt M och KD förenats med SD-rasisterna i hetsen mot flyktinras rättigheter.
I Almedalen återupprepade M-­ledaren Anna Kinberg Batra kravet på stängda gränser och hårdare asylpolitik. ”Inte ens SD:s Jimmie Åkesson kyfte ett sådant krav”, noterade Dagens Nyheter efteråt.
Lovsånger till Sverige och nationalistisk yra dominerade partiledarnas tal. Stefan Löfven nämnde Sverige 40 gånger i sitt tal. KD-ledaren Ebba Busch Thor lät i ord precis som SD-ledaren Jimmie Åkesson när hon talade om att ”svenska värderingar ska inte tas för givna”. Eftersom elitens Almedalen ligger långt från verkligheten, klassamhället och protester kunde partiledarna tävla i nationalkonservatism och krav på ”hårdare tag”.
Även V-ledaren Jonas Sjöstedt duckade och nämnde inte flyktingpolitiken eller reste det självklara kravet på att återinföra asylrätten.

Efter år av högerpolitik och ständiga nedskärningar samt privatiseringar håller Sverige på att slitas isär. Men nedskärningspolitikerna som bär ansvaret för att samhällsutvecklingen går åt fel håll skyller på de som hårdast drabbats av högerpolitiken – flyktingar, arbetslösa och lågavlönade samt förorterna och arbetarområdena. Bakom talet om ”integrationspolitik” döljer sig upptrappad högerpolitik och skärpt statlig rasism.
SD vill till och med införa undantagstillstånd i förortertna och ersätta det levande förenings- och kulturlivet som finns med ”svensk kultur”, vilket enligt SD:s Mattias Karlsson ska definieras som ”folkgille och teaterpjäser om Sveriges historia”.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Rusta upp förorterna på de boendes villkor.    
• Enad  kamp mot högerpolitik och rasism – återinför asylrätten.
• Omedelbara offentliga satsningar för att skapa jobb, utbildning, bostäder och genomföra en klimatomställning.
• För ett nytt stort socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!