Högre priser urholkar hushållsekonomin

2008-06-04 13:33:53
På ett år har matpriserna i Sverige höjts med sju procent. Flera basvaror har blivit mycket dyrare: Priset på vetemjöl har stigit med 30 procent, pasta med 24 procent, ost 18 procent och frukt 15 procent.

Inte minst ökade matpriser urholkar hushållens ekonomi. Högre priser gör att nästan vart tredje hushåll idag tycker att de har fått sämre ekonomi.
Men inte bara högre priser på mat och bensin tunnar ut hushållens plånböcker. Även ökade räntekostnader spelar in: ”Det senaste året har bolåneräntorna stuckit iväg uppåt. Att låna pengar hos SBAB [statlig bolånebank] till medelvillan i Sverige kostar 1 300 kronor mer varje månad idag jämfört med för ett år sedan, och det skyhöga oljepriset har eldat på räntenivåernas fart uppåt” (Svenska Dagbladet den 2 juni).

Globala följder

Stigande matpriser världen över ök­ar fattigdomen och skapar nya hungerkatastrofer. Bara i Afrika ­beräknas antalet fattiga i år bli 30 miljoner fler till följd av dyrare mat.
De snabba globala prisökningar­na (inflationen) bidrar även till att fördjupa den smygande internationella konjunkturnedgången.
”I maj flyttades fokus på de finansiella marknaderna från oron på kreditmarknaden till inflation. Det som satt fart på inflationen är främst oljepriset och matpriserna och den högre inflationen minskar möjligheterna för världens centralbanker att sänka sina räntor framöver.” (Swedbanks Månadsprognos: Fokus på inflationen den 2 juni)

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!