”Höj bemanningen i äldreomsorgen”

2011-06-01 15:27:31


En protest genomfördes den 30 maj mot den låga bemanningen i äldreomsorgen, utanför kommunfullmäktige i Luleå.

Efter skandalen med ett sex­uellt övergrepp vid ett äldreboende i Luleå frågade RS vid måndagens kommunfullmäktigemöte ut ansvariga S-politiker. En protest genomfördes också utanför mötet och över 1 000 namn överlämnades med krav på upprustning av äldreomsorgen och höjd bemanning.

Vår uppfattning är att den vårdbehovsbedömning som ligger till grund för bemanningen i äldreomsorgen inte fungerar.
– Det är för låg bemanning, vilket går ut över brukare och personal, sa Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.
RS vittnade om hur personalen upplever att det bara är ”praktiska” behov som mäts: hjälp att äta, klä på sig etc.

– En dement person kanske kan äta själv och klä på sig. Men river ned blomkrukor, gör sina behov på andra ställen än toaletten eller vill ha personalens uppmärksamhet hela tiden. Sa­ker som tar väldigt mycket tid, berättar Anna Eriksson, som jobbar på ett äldreboende i Luleå.
– Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att det måste blir en högre grundbemanning. För att alla behov inte kan mätas och för att personalen ska få rimliga arbetsvillkor med rimliga scheman, utan delade turer och allt för mycket helgarbete, sa Jonas Brännberg och fortsatte:
– En viktig orsak till ökningen i delade turer är projektet som ska ge alla heltid. Problemet var bara att politikernas beslut (alla utom RS), var att det inte fick kosta en krona extra. Resultatet har blivit mer delade turer och extremt rigid schemaläggning där det blivit mycket svårt att få ledigt.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!