Homoäktenskap i Kalifornien – en framgång för hbt-rörelsen

2008-07-23 16:17:04
Beslutet i Kaliforniens högsta domstol att avskaffa den lag som förbjöd homoäktenskap  är ännu ett steg framåt i kampen för att hbt-personer ska vinna fullständiga medborgerliga rättigheter.

Liksom andra minoritetsgrupper i det amerikanska samhället är hbt-personer utsatta för olika former av förtryck under kapitalismen. Det finns en extrem fientlighet mot människor som ses som annorlunda.
Många hbt-personer rapporterar om grova trakasserier, oavsett om de är öppna med sin sexualitet eller inte. En grupp som bevakar hatbrott uppskattar att 2 475 misshandelsfall motiverades av homofobi under år 2005. Det är förmodligen en underdrift.

hbt-personer kan också bli diskriminerade enligt lagen. I 34 delstater är det helt lagligt för en arbetsgivare att avskeda någon bara på grund av dennes sexuella läggning. I 44 delstater är det lagligt att avskeda någon för att denne är transsexuell. ”Real ID Act” från 2005 gör det mycket svåra­re att, i spåren av 11 september, ändra aspekter av sin identitet på pass, körkort och andra identitetshandlingar.

den moderna hbt-rörelsen började med Stonewallupproret 1969. Stonewall radikaliserade och härdade ”Gay Power”-rörelsen, som var uttalat socialistisk och nära kopplad till arbetar- och antikrigsrörelsen.
Idag lägger dock de flesta hbt-organisationer sin energi på kampanjen för homoäktenskap.
Socialister stödjer rätten till homo­äktenskap som en grundläggande mänsklig rättighet, men vi ser också behovet av att ta upp andra krav, som gratis sjukvård för alla.
De stora hbt-organisationerna i USA är tätt knutna till demokraterna. Samtidigt som de ger en läpparnas bekännelse till hbt-rättigheter och halvhjärtat stöd till vissa åtgärder, till exempel en antidiskrimineringslag, så skrev den demokratiske presidenten Bill Clinton under på en lag som förbjuder homoäktenskap på det nationella planet. Han godkände också den förkastliga lag som förbjuder homosexuella att vara öppna med sin sex­ualitet i militären.

fackliga organisationer som ”Pride at work”, en hbt-grupp inom AFL-CIO (USA:s LO), driver en kampanj för hbt-rättigheter på arbets­platserna.
Fackföreningar som Team­sters (Transport) har landsomfattande grupper för hbt-personer.
Detta är steg i rätt riktning, då fackföreningar behöver organisera kamp mot trakasserier på arbetsplatserna. Hbt-personer, fackföreningar, antikrigsaktivister, ungdomar och äldre  måste ställa upp med egna kandidater i valen och utmana storföretagens politiker från båda partierna.
Hbt-rörelsen behöver delta i arbetarklassens kamp för att garantera att alla individer och familjer, oavsett om de är hetero- eller homosexuella, gifta eller icketraditionella, får kontroll öv­er sina liv.
Kate Devlin
Socialist Alternative (CWI USA)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!