Hotet från våldssekten SMR måste besvaras

2013-12-12 13:58:10
Svenska Motståndsrörelsen är Sveriges farligaste nazistsekt. Ledaren Klas Lund mördade redan 1986 antirasisten Ronny Landin och 1999 var de involverade i mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Nazisterna är lika farliga idag.

Enligt Expos genomgång 2009 av 95 smr:are var 43 dömda för olika vålds­brott. Förra året hade medlemmar i våldssekten ihjäl en kille som råkade komma i deras väg i Vallentuna.
Det är väldigt allvarligt att nazis­terna försöker få en bas i söderort och det är bara en tidsfråga innan nästa allvarliga incident inträffar. Det ­gäller för alla antirasister att inte lam­slås av rädsla, utan att tillsammans veta att det går att sätta stopp för nazis­ternas framfart.
År 2008 genomfördes på Rättvisepartiet Socialisternas initiativ en spontant organiserad blockad av Smr:s torgmöte. 800 göteborgare stannade till i Brunnsparken på antirasisternas uppmaning och såg till att nazisterna blev ivägkörda.
Varje gång de försökte visa sig i centrala Göteborg mötte de på ett så hårt antirasistiskt motstånd att de till slut upphörde med detta ­befängda försök.
Några av dem, Jimmy Andersson, Patrik Dyrsch, Per Gardesten, Johan Lindblad och Jesper Olsson dömdes också till fängelse på mellan ett och 1,5 år för våldsattacker de utförde i samband med sina ”torgmöten”.

Den 7 september i år genomförde SMR en våldsattack på en välgörenhetstillställning på Rådhustorget i Umeå. Två dagar senare svarade Um­eåborna genom att gå man ur huse mot nazismen, då hela 5 000 personer fyllde torget.
Den 9 november, på själva Kristall­natten som markerar starten på Hitlers öppna judeförföljelse, samlades mellan 40 och 80 från SMR för att hylla det grekiska fascistpartiet Gyllene Gryning.

På en dags varsel var vi uppåt 800 antirasister som totalt buade ut dem och såg till att köra ner dem i närms-ta tunnelbana.
Polisen skyddade snarare nazisterna och såg till att inte ingripa, trots att de skrek talkörer om Hitler och kastade flaskor på antirasterna, orga­niserade likväl som vanliga förbipas­serande.
Den 25 augusti förra året kunde dock nazisterna med Klas Lund i spetsen genomföra en marsch ­genom Bollnäs under den bisarra parollen ”Mot våldtäkter”.
Samma dag genomfördes dock en stor antirasistisk manifestation som gav antirasismen i Hälsingland stärkt ryggrad.
Nazistorganisationerna i Sverige är fortfarande små våldssekter, men det är viktigt att protestera varje gång de försöker visa sig öppet. Ungern och Grekland visar att nazismen idag kan växa. Sverigedemokraterna var fram till slutet av 1990-talet en fasci­stisk organisation.
Idag utgör SD:s storlek en inspirationskälla för de öppna ­nazisterna.
Nu är SD tredje största parti i ­vissa opinionsundersökningar och i ­Norge sitter dess motsvarighet, Framskritts­partiet, i regeringen.

Det är dags för alla antirasister att komma på fötter. Det är akut att bygga upp antirasismen som en ­aktiv folkrörelse.
Om rasismen ska trängas tillbaka är det nödvändigt att göra kopplingarna till de sociala frågorna, missnöje med arbetslöshet och bostadsbrist m m, som ­rasisterna skor sig på. Etablissemangets partier har uppenbarligen inte lyckats med att stoppa rasisterna.
Genom att gå samman alla underifrån, oavsett hårfärg, kan vi ställa både de öppna rasistpartierna och etablissemanget mot väggen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!