Hotet kommer inifrån

2018-01-17 12:46:54
På Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen den 14-16 januari pratade militarismens många representanter som om kriget redan var här. I fokus stod den så kallade ”hotbilden mot Sverige”, vilket ska utläsas som att militären måste få ett ännu större påslag. Att det är val i år satte också sin prägel på mötet när riksdagspartierna tävlade inbördes om vem som går mest i och bäst i takt med militären, Nato och USA.
Knappt hade statsminister Stefan Löfven hunnit börja sitt tal innan han prisade Socialdemokraterna och regeringen med orden: ”Vi har påbörjat upprustningen av det svenska försvaret. Totalförsvaret har fått ytterligare 26 miljarder kronor under perioden 2015-2020.”
Tillsammans med högeralliansens partier har regeringen genomfört en oemotsvarad militär upprustning, men mycket vill har mer och militären kan därför se fram mot ännu högre anslag. Alla riksdagspartier är för en fortsatt militär upprustning – vad som skiljer är i vilken takt den ska genomföras och hur mycket mer som militären ska få per år. Det finns också en politisk samsyn om att vännerna finns i Nato och Pentagon.

Miljardrullningen till militären ska jämföras med att ”För att behålla samma bemanning i välfärden som i dag behövs 20 extra miljarder per år. Men varken regering eller opposition ger några klara besked om hur det ska finansieras” (Kommunalarbetaren den 12 januari). Inga besked om välfärden är också besked.
Men beskeden till militären är som bekant många och särskilt nu när det snart är val, där högeralliansens vill övertrumfa regeringen vad gäller militarism och försvarsvänlighet. Alla högerpartier vill numera att Sverige ska gå med i Nato och att militärutgifterna ska fördubblas, vilket innebär en ökning med 50 miljarder kronor de kommande åren. Regeringen är inte där än, men på god väg när det gäller militärutgifterna och ingen regering har tagit Sverige mer in i Nato än den nuvarande.
Och ska man tro militarismens alla representanter är det inte längre en fråga om, utan när kriget kommer. Försvarsmakten går så långt i en rapport till regeringen att man talar om en ”reell risk” för krig, rapporterade SVT under den gångna helgen. Det är heller ingen hemlighet att mörkblåa officerare sedan länga har hävdat ”att vi redan är i krig”.
Den verkliga hotbilden ritas av krigshökarna och pamparnas militarism, som gör både världen och hemmaarenan till en farligare plats. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!