Hundratals slöt upp i solidaritetsdemonstration för Fittjakvinnan

2018-01-24 16:30:31

foto: Åsa Karlsson
Solidaritet värmer i det kallaste av väder.

Lördagen den 20 januari samlades cirka 300 i en manifestation i Fittja centrum till stöd för kvinnan som blev utsatt för en gruppvåldtäkt.

Dogge Doggelito inledde manifestationen med två låtar som infödd Botkyrkabo. Första talare var initiativtagaren, Tesi Hajzeri, som sedan ledde en demonstrationsmarch runt om Fittja centrum som ett sätt att nå fler och visa styrka.
Kraven från organisationen ”Nog Nu” är rättssäkerhet för alla, upprättelse för våldtäktsoffer, utbildning och resurser till polis och övriga rättsväsende, förebyggande arbete i skolor och på barna­vårdscentralerna. Talarna kom från nätverket #Medsystrar och #UtanSkyddsnät, från socialtjänst och från kommunen.

Manifestationen fick stort stöd från folk runt omkring som lyssnade och fick mycket uppmärksamhet. Våra listor blev snabbt fullskrivna med kvar på att skrota sexismen, och många stannade och köpte pins eller en tidning.
Trots en risig ljudanläggning och minusgrader var det en varm och innerlig stämning. En ung mamma berättade att hon och andra hade känt sig så ensamma och ohörda, men att de spontant hade gått ihop ett tiotal unga föräldrar med barn för att stötta varandra.
Diskussionen fortsatte efter manifestationen, som ringar på vattnet. Unga tjejer förklarade för några killar i gänget att våldtäkt inte var något att skämta om och de tog det på allvar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!