Hundratusentals demonstrerade för klimatet

2017-05-04 21:04:19
Ett tusental människor i alla åldrar samlades lördagen den 29 april på Norra Bantorget i Stockholm för att marschera i en globalt synkroniserad demonstration för klimatet. 

Kreativa plakat och banderoller uttryckte ilska och oro, men också krav på förändring.
Frågor som lyftes fram var solidaritet med urfolk, kamp för kvinnors rättigheter, trygga jobb och bostäder samt en human flyktingpolitik och dessa knöts samman med frågan om en hållbar framtid för klimatet. I Göteborg demonstrerade uppemot 500 personer för ”systemförändring, inte klimatförändring”. Protesterna hölls på dagen då USA:s president Donald Trump har suttit i exakt 100 dagar.
Under den tiden har han och hans administration bland annat uttryckt en vilja att lämna Parisavtalet (2015), förnekat bevis för att klimatförändringarna existerar eller skulle ha orsakats av människor, gjort det lättare för företag att förorena miljön och borra efter olja och gas samt lagt fram en budget som ger minskat stöd till klimatforskning och naturskydd.
I Washington D.C. marscherade närmare 200 000 personer från Kapitolium (US Capitol) till Vita Huset. Klimataktivister, religiösa ledare, minoriteter, fackanställda, oroliga och hoppfulla människor gick tillsammans i olika sektioner såsom ”Rättvisekämpar” (de som står i klimatförändringarnas frontlinje, t ex urfolk och afroamerikaner), ”Framtidens Väktare” (barn och familjer), ”Sanningens Försvarare” (lärare och forskare), o s v.

Marschen kompletterades av närmare 50 000 deltagare i 370 städer i USA, samt på flera platser världen över. Uppmaningen att bygga nätverk, samarbeta och låta gräsrötterna växa utropades och skrevs på banderoller och flaggor, och demonstrationståget innehöll en antikapitalistisk sektion.
Men tyvärr saknades tydliga krav, utan marscherna fokuserade mer på att samla en bred front. Med ett socialistiskt program, och en omfördelning av alla resurser (inklusive naturresurser) kan vi stoppa användandet av fossila bränslen och fokusera på en verkligt grön omställning.
För att citera Kshama Sawant (Socialist Alternative, CWI i USA, som deltog i Seattlemarschen): ”Vi kan inte kontrollera det vi inte äger”. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!