Hundratusentals utan jobb – men staten räddar företagens vinster

Hotell- och restaurangbranschens anställda har drabbats hårt, men även handelsanställda och industri- och tillverkningssektorn (Foto: Ängavallen in Velling / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Samtidigt som coronapandemin härjar och allt fler drabbas av covid-19 ökar också arbetslösheten dramatiskt. Sedan coronaviruset började sprida sig på allvar i början av mars har mer än 71 000 personer konstaterats smittade och över 5 400 har avlidit av covid-19 i Sverige. 

De som arbetar inom sjukvården eller äldreomsorgen utsätts dagligen för risken att själva smittas. Den risken har ökat markant då de i många fall har obefintlig eller bristfällig skyddsutrustning. 
På grund av personalbrist tvingas sjukvårdsanställda arbeta på avdelningar där smitta har konstaterats för att sedan gå över på avdelningar där det inte har funnits någon smitta. Detta har lett till ökad smittspridning. 
Pandemin har med all önskvärd tydlighet visat på vad 30 år av nedskärningar och privatiseringar av sjukvården och äldreomsorgen leder till. Om inte en massiv mobilisering stoppar denna högerpolitik kommer de att fortsätta efter att pandemin är över.

Pandemin har också blottat vansinnet i det kapitalistiska systemet. Storföretag, banker, regeringen och de borgerliga partierna som slår vakt om det privata vinstintresset under normala förhållanden ropar nu på att staten ska stå för alla förluster som kapitalägarna gör under den pågående krisen. 
Regeringen, som tidigare har mässat om att staten måste spara och att det inte finns pengar till varken välfärd eller flyktingmottagande, har hittills trollat fram cirka 1 000 miljarder kronor till storföretag, banker och riskkapitalister. Nu finns det tydligen pengar!
Arbetslösheten ökar dessutom för varje dag som går. Den senaste mätningen som gjordes i maj visade på att arbetslösheten nu ligger på 9 procent, eller 496 500 personer, enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU). Detta är en ökning med 110 000 personer eller 1,9 procent jämfört med samma månad 2019. 

Sedan dess har arbetslösheten bara fortsatt att öka. SCB och Arbetsförmedlingen tror nu på en arbetslöshet på 11 procent i slutet av året. Det skulle innebära att över 600 000 personer kommer att stå utan jobb. 
Majoriteten av de arbetslösa är unga. Många har haft timanställningar och/eller deltidsjobb inom sjukvården eller inom handel, samt hotell- och restaurangbranschen, men nu ökar arbetslösheten även inom industri- och tillverkningssektorn dramatiskt

Samtidigt som kapitalisterna håvar in statliga miljarder med ena handen knuffar man ut arbetarna i arbetslöshet med den andra. Detta kan inte få fortsätta. Ingen ska bli uppsagd och förlora sin inkomst på grund av coronakrisen.
• Stoppa alla nedskärningar och privatiseringar av vård, skola, omsorg och all välfärd.
• 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.
• Förstatliga banker och storföretag under demokratisk kontroll underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!