Hungerstrejk för asylrätt på Sergels torg

2006-05-18 16:59:38
I förra veckan hungerstrejkade tre personer på Sergels torg. När Offensiv träffade dem på torsdagen, var strejken inne på sin fjärde dag.

”Jag hungerstrejkar. En symbol för det enorma lidande som tusentals asylsökande gått igenom i åratal” stod det på deras plakat.
Två av deltagarna är själva asylsökande, den tredje hade varit i Sverige i sju år innan han fick uppehållstillstånd. Men de påpekade att aktionen inte bara är för deras egen skull:
– Det finns asylsökande i hela världen, sa en av dem.
De vill också uppmärksamma situationen för de många iranska asylsökande som befinner sig i Sverige och inte får sina politiska skäl godkända.

Iranska kvinnors asylrätt

Med de strejkande på Sergels torg fanns också IFRO, Iranska flyktingars riksorganisation i Sverige.
IFRO:s ordförande förklarade att kvinnor i Iran förvägras sina mänskliga rättigheter:
– Bara genom att vara kvinna från Iran har man skäl att få asyl.
Tidigare i vår samordnade IFRO en fem dagar lång sittstrejk i Husby (se Offensiv nummer 695, 12 april).
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!