Hur långt höger kan Moderaterna gå?

M och SD har snart samma politik och förenas allt mer i sin blåbruna sörja till block (Foto: Paul Kagame / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Nu formerar högern sina styrkor inför kommande val 2022. Den 28 april lade Moderaterna fram sin skuggbudget – en lång lista av attacker mot arbetarklassen.

Moderaterna säger sig vilja satsa på att minska arbetslösheten och att strama åt migrationspolitiken ännu mera för att lösa Sveriges problem. För att ”lösa problemen” vill M minska på de olika bidrag som finns för dem som inte har något arbete alls eller som inte kan leva på sin låga lön. Bland annat vill man strama åt sjukförsäkringen ännu mera. Man vill ”se över” bostadsbidragen och andra bidrag. 
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson hävdar att den höga arbetslösheten beror på ”för stor invandring” och bristande integration.
För M är lösningen att attackera invandrarna ytterligare. Bidrag ska kopplas till medborgarskap och om man har permanent uppehållstillstånd. Detta innebär med den nya migrationspolitiken som regeringen och januaripartierna föreslår där tillfälliga uppehållstillstånd blir praxis att bidrag i olika former reserveras för de som är svenska medborgare och ingen annan. M:s förslag stramar åt ytterligare.

Elisabeth Svantesson påstår i Ekots lördagsintervju den 1 maj att arbetslösa invandrare har alldeles för höga bidrag och därför inte söker jobb. 
M verkar tycka att arbetslösa invandrare och deras familjer lever ett slags lyxliv och att ännu sämre villkor ska tvinga de som är arbetslösa att söka jobb. Som vanligt skyller högern arbetslösheten på lata invandrare som lever lyxliv på bidrag från samhället.
Den så kallade jobbsatsningen i M:s skuggbudget är ett ”jobbpaket” på 10 miljarder kronor. Det ska finansiera en sänkning av arbetsgivaravgifterna ytterligare. Moderaterna vill alltså överföra ytterligare skattemedel till den privata sektorn för att på så sätt öka bolagens vinster.
Som väntat innehåller M:s skuggbudget förslag på ökade resurser till polis och militär. Man benämner detta som att man vill ”öka tryggheten för medborgarna och bekämpa brottsligheten”. 
De presenterar satsningar på rättsväsendet som ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten. Skuggbudgeten innehåller därför bland annat en ytterligare satsning på höjda polislöner till en kostnad på 350 miljoner kronor.
Dessutom ska 400 miljoner gå till att förstärka polisens tekniska förmåga att utreda grov brottslighet. Men i praktiken innebär det ännu mer övervakning med godtyckliga ID-kontroller, visitationszoner i så kallade utsatta områden, utökad kameraövervakning, med mera. 

I skuggbudgeten finns naturligtvis även deras vanliga prioriteringar; fortsatt nedskärning av den offentliga välfärden och fortsatt privatisering av vård, skola och omsorg.
Målet för M är att inför valet kommande år få ihop en budget tillsammans med SD, KD och L. Elisabeth Svantesson säger i Ekots intervju att hon hoppas att man enas om en gemensam budget inför 2022.
Kort efter att skuggbudgeten presenterades lade de fyra högerpartierna M, KD, SD och L fram ett gemensamt förslag till migrationspolitik som är ännu stramare än det som regeringen har föreslagit.

Både M:s skuggbudget och det gemensamma förslaget på migrationspolitik visar på att högern nu vässar klorna och förbereder ytterligare attacker mot inte bara invandrare och flyktingar, utan på alla arbetare, på arbetslösa, på ungdomar, på kvinnor – på alla som inte tillhör etablissemanget och ”toppeliten”.
Högerpolitiken måste stoppas nu! Den kan bara stoppas av aktiv mobilisering av de som är emot högerpolitiken. 
Högerns politik måste ersättas av en kamp för en socialistisk politik och den kampen måste ledas av ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!