Hur många fler Trayvon ska dödas?

2013-07-17 16:10:40
– Hur många fler Trayvon ska dödas? Direkt efter att George Zimmerman frikänts för dödsskjutningen av Trayvon Martin samlades tusentals på Times Square i New York.

Domen utlöste protester i hela USA, direkt riktade mot landets rasism och kapitalism.
George Zimmermans advokater hävdade att denne agerade i självförsvar när han sköt den 17-årige Trayvon Martin till döds i februari i fjol.
Försvarsadvokaterna ”gjorde Trayvon till den anklagade: i själva verket ett and­ra dödande av hans namn, karaktär och kropp. De utnyttjade rasistiska stereotyper om afrikansk-amerikansk ’kriminalitet’ som använts av massmedia sedan tiden för slaveriet”, skriver Eljeer Hawkins, från Socialist Alternative (CWI USA) i Harlem, New York.

Eljeer Hawkins fortsätter: ”Den amerikanska kapitalismen har hela tiden byggt på rasism. Den är ett viktigt verktyg för storföretag för att splittra arbetande människor, främja mindervärdeskomplex och acceptans för användning av statsunderstött och utomrättsligt våld mot de så kallade ’andra.’”
Tidigare i år frikändes en polis som sköt en obeväpnad 18-åring till döds i en lägenhet i Bronx. I ett annat fall dömdes en svart kvinna i Florida, Marissa Alexander, som sköt sin misshandlande man, till 20 års fängelse.
Statens rasism åtföljs av ökade klass-klyftor med extra stora skillnader mellan svarta och vita vad gäller löner, arbetslöshet, utbildning o s v.
Rättegången mot George Zimmerman var i sig ett resultat av en massiv opinion efter dödsskjutningen. Men trots att domstolen fick höra en rad vittnen och bevis mot Zimmerman, frikändes denne.

Vänstern och antirasister i USA diskuterar nu hur protesterna ska fortsätta. Socialist Alternative förespråkar gräsrotsorganisering för att bygga en kraftfull rörelse. Om inte, kommer explosioner som i tidigare fall att äga rum. ”Vi måste komma ihåg att Black Panther Party, med sin plattform för ekonomisk rättvisa, bildades i oktober 1966 efter upploppen i Watts 1965”, påpekar Eljeer Hawkins.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!