Hus som vi bygger

2013-11-11 09:43:52
Cyklopen är det frihetliga kulturhus som byggts av frivilliga proffs och amatörer i Högdalen, Stockholm. Där ägde workshopen Magiska barn-arkitekter från övärlden rum en söndag i slutet av oktober. Likheten mellan det stora huset Cyklopen och de små husen som de små arkitekterna bygger är stor.

– Vi vill rädda världen, berättar Am­anda Larsson på samlingen som inleder workshopen ”Magiska”.
– Det tar lång tid att rädda världen och därför börjar vi med ­fågelholkar.
Barnen får själva snickra ihop fågelholkarna, måla dem och utsmycka dem. Det blir inte sådana där ­tråkiga gråa hus som vuxna bygger, det blir väldigt fantasieggande hus.
Lo och Joni, vad skapar ni?

– En fantastisk fågelholk som fåglarna ska trivas i och ha det kul i. Det finns t ex en studsmatta för fåglarna och en skorsten med fönster där de kan titta ut. Det ska var ­mycket glitter som ju är både fint och praktiskt. Också mysiga saker för ­fåglarna.
Amandas morfar Bengt är med som fågelholksexpert och hålgörare. Medan borren sakta arbetar sig igen-om träet berättar han att han är glad att Amanda väcker intresset för ornitologi hos de unga, som han själv fick upp ögonen för är han var ung. Men han tror inte att fåglarna kommer våga bo i barnens holkar, de är ju så grälla.
Holkarna är per definition hyresrätter. En ingång till den här work-shopen är att belysa den omänskliga och onaturliga bostadspolitiken. Den nyombildade ­bostadsrättsföreningen satte stopp för morfar Bengts fantas­tiska bidrag till närmiljön. De ­tyckte inte att hans holkar höjde marknads­värdet och förbjöd dem. Men genom magiska barnarkitekter blir det ännu fler holkar i Högdalen, haha!

Workshopen är pågående. Den här söndagen följs av fler och när alla holkar är klara kommer de både ställas ut och också bli en förbindelse med andra magiska arkitekter från andra delar av övärlden.
”Alla länder är egentligen öar i havet”, berättar Amanda och visar på jordgloben. Det finns små länder som håller på att slukas av havet, som en följd av klimatuppvärmningen. Hon vill genom flyttfåglarnas bana knyta band ­mellan barn på dessa öar och barnen här i kampen för att rädda världen.
Inte bara färgerna, formen, byggandet utan också idéerna förenar de många små holkarna med stora Cyklopen.
Det har varit en lång resa på tio år. Det började med en husockupation 2003, gick via Kulturkampanjens försök att få tillgång till den gamla biljetthallen i Hammarby, politikernas och tjänstemännens hårdnackade motstånd och vidare till byggandet av gamla containercyklopen som stod klart 2007.
Ett år senare brändes Cyklopen ner, troligtvis av nazister.
Ändå gav de inte upp. Nya Cyklopen invigdes av tusentals den 21 september i år. Under drygt tre somrar har byggandet skett helt på ideell basis.
Oktober blev något extra. Först tilldelades Cyklopen Stockholms Arkitektföreningspris och sen gifte sig två av eldsjälarna – Victor och Tanja Marx – i huset. Det är bara att gratu­lera.
Huset bevisar att det går att ­bygga alternativ, gemensamt och nyskapan-de, fritt från vinstintressen. Nu när själva huset är klart så fortsätter arbetet med att skapa en fri och kollek­tiv kultur.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!