Husby & Hammarkullen – försvara förorterna mot högerpolitiken

2013-05-22 10:39:50
Kravallerna i Husby uppmärksammas i hela världen.
Men det som hänt är ingen sensation. De snabbt ökande orättvisorna har laddat en social bomb.


Vad är det som händer i förorterna?
– Svaret på kravallerna i Husby, liksom på skjutningarna i Hammarkullen, är att rusta till gemensam kamp, säger Arne Johansson, Offensivs redaktör och husbybo.
Kravallerna triggades av polisens dödsskjutning av en man i förra veckan och sedan av polisinsatser i söndags kväll. Husbybor blev skrämda  både av brutala polisinsatser och av bilbränderna.
Det som behövs är ett samlat motstånd mot både högerpolitik och polisvåld. Även om många kan förstå vandaliseringen som en slags protest, är denna olyckligtvis helt missriktad och splittrande bland ortens befolkning.

Förorterna som befolkas av arbetare och lågavlönade har stått i skottlinjen för högerpolitiken på alla områden – arbetslöshet, löner, bostadsbrist och försämrad service.
Husby har fått sin vårdcentral nedlagd och ersatt med privat drift, skolor och ungdomsgårdar nedlagda, och samlingslokalen Husby träff flyttad till mindre lokaler o s v.
Förorterna och särskilt för-orternas unga har lämnats därhän.
I Hammarkullen i Göteborg har det lett till ökad kriminalitet som i helgen kulminerade i skottlossning mitt bland folk.
Rättvisepartiet Socialisterna samlade till en manifestation mot våldet. 250 personer kom till torget med en dags varsel.
– Skottlossningar borde därför bli en politisk väckar-klocka. Vad Hammarkullen och andra förorter behöver är utbildning, arbete och bostäder, sa Kristofer Lundberg, RS Göteborg, på manifestationen.

Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs ett nytt kämpande arbetarparti med en socialistisk politik som svar på den orättvisa högerpolitiken.

Läs mer om Hammarkullen & Husby.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!