Husby – polisen triggade oroligheterna

2013-05-22 10:26:57


Bilbränderna, som triggades av polisens insats, drabbade vanliga husbybor. Men förortens folk behöver istället förenas i gemensam kamp.

Husby har under de senaste dagarna stått i centrum för omfattande oroligheter. När detta skrivs har vi upplevt två kvällar och nätter av ett stort antal brända bilar, vandalisering, knallskott och stenkastning mot en omfattande och brutal insats av kravallutrustad polis.

Vad som triggade den senaste veckans dramatiska händelser är utan tvekan polisens grova övervåld vid dödsskjutningen av en 69-årig man, som uppträdde störande i den egna bosta­den på Oslogatan förra måndagen.
Detta har väckt stark kritik och vrede bland många husbybor, inte minst bland ungdomar som ofta har egna upplevelser av brutalitet eller trakasserier från polisen.
Grannar till den skjutne mannen beskriver att han ibland har uppträtt störande, till exempel genom att ­kasta fimpar och vatten från sin balkong. Men ingen vi har talat med har uppfattat honom som farlig eller hotfull.

Det finns en bild av mannen där han skriker till polisen och viftar med en kniv på sin balkong. Men den ”machete” som pressen har talat om är antagligen en vanlig kökskniv. Och den kvinna som fanns i lägenheten var ingen gisslan, utan hans fru.
Frågorna hopar sig. Att ett stort och välutrustat polisuppbåd inte skulle klara av att kontrollera om mannen utgjorde en fara för någon annan eller sig själv och i så fall eventuellt omhänderta honom utan att skjuta ihjäl honom efter flera skott är det få som kan föreställa sig.
– Något sånt skulle aldrig hända på Östermalm, är idag en utbredd uppfattning i Husby.
Ungdomsföreningen Megafonen förde under en mindre demonstration från Kista torg till Husby torg på onsdagen efter dödsskjutningen fram två krav: Att det inte är polisens egen utan en oberoende utredning som ska tillsättas, samt att polisen ­framför en offentlig ursäkt till mannens anhöriga och ortens invånare.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv, som deltog i demonstrationen, ställde sig omedelbart ­bakom dessa krav, med tilläggskrav på demo­kratisk kontroll av polisen.
Något som även tas upp i det uttalande som har gjorts av nätverket Järvas Framtid: ”Vi vill se en demokratiskt kontrollerad närpolis – inte militariserade insatsstyrkor i våra områden”.
Detta krav hämtar ny näring från erfarenheterna av polisens brutala och rasistiska insats mot de orolighe­ter som utbröt på söndag kväll. Den mest omfattande förödelsen tog enligt trovärdiga vittnen fart sedan en polishund fått en mamma på fall, som kommit dit för att hämta hem sin 14-årige son.

Medborgarvärden Daniel Girmay vittnade under den presskonferens som Megafonen arrangerade dagen efteråt om hur helt oskyldiga åskåda­re, däribland två av hans tydligt utmärkta kollegor som var där för att lugna ned situationen, blev utsatta för batongslag och knytnävsslag i ansiktet av polisen.
De utsattes också för en ström av okvädningsord som apor, luffare, pajasar, negrer o s v.
”Vad är det för människosyn och ledning som tillåter sådant?”, frågar Nätverket Järvas Framtid, som nu kräver att även polisens kravallin­gripande ska utredas.

Allt fler väldigt fattiga förorts­ungdomar utan vare sig jobb eller utbildning i ett Sverige som slits isär av växande klassklyftor är självklart en explosiv bakgrund till dessa händelser, där polisens brutalitet som så många gånger tidigare varit en utlösande gnista.
Under den politiska kontrarevolution som högern medvetet drivit igenom har förorternas folk ­drabbats hårdast. Arbetslöshet, bostadsbrist och ständiga nedskärningar är en del av vardagen.
Ändå har Husby ända fram till de senaste dagarna varit relativt förskonat ifrån bilbränder och vandalisering.
Husbys invånare har en flerårig tradition av kamp för sina intressen, som ända sedan striden mot rivning­ar och lyxrenoveringar åren 2007-2008 har samordnats av nätverket Järvas Framtid och förenat det lokala före­ningslivet och lokala aktivister – på senare år med ett friskt tillskott av ungdomsföreningen Megafonen. (se spalten till vänster).
De ofta mycket välbesökta föreläsningar som kallas Harakat café, som arrangeras av Megafonen, har utan tvekan bidragit till en ny sorts politisk medvetenhet hos ett skikt av Husbys ungdomar.

Fredrik Reinfeldt och ”integrationsminister” Erik Ullenhag har ”fördömt våldet” i Husby, utan att låtsas om sitt eget ansvar. Stadsdelsnämndens ordförande Bo Sundin (M) var snabbt ute med att husbyborna borde vara tacksamma och med att kalla dessa ungdomar för ligister.

Det har bland de aktiva i Megafonen funnits en viss tveksamhet när de ställts inför etablissemangets frågor om de tar avstånd från vandaliseringen, som de framförallt har försökt förstå och förklara.
Kanske finns det en rädsla för att hamna på fel sida, bland de makthavare som själva har skapat den explo­siva cocktail som nu briserat.
Kanske finns det också en förhoppning om att även missriktade protester kan förmedla ett budskap som kan förmå makthavarna till eftergifter.
Men vi har ingenting att förlora på att tydligt förklara varför ­ambitionen att förena förortens folk i gemensam kamp inte är förenligt med att ungdomar bränner upp vår grannes ­eller brorsas bil och vandaliserar vårt eget offentliga rum.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer de krav som på måndagskvällen antogs av Nätverket Järvas Framtid:
• En oberoende utredning och ursäkt från polisen – tillsammans med ett stopp för polisens brutalitet och militariseringstendenser!
• Omedelbara åtgärder för jobb och utbildning till alla unga – för arbete åt alla!
• Social upprustning av service och bostäder på våra villkor – stopp för alla privatiseringar och nedskärningar!

Arne Johansson

Kamp och segrar i Husby

  • Striden mellan november 2007 och maj 2008 stoppa­de det så kallade Järvalyf­tets planer på omfattande rivningar och lyxrenovering­ar. Demonstrationen samla­de 500 personer i november 2007.
  • Före jul 2010 kom det plötsliga beskedet om att landstingets vårdcentral i Husby skulle läggas ned. Nätverket Järvas Framtid ihop med PRO och föreningen Megafonen arrange­rade ”Vredens Dag” i mars 2011 – en utomhusmobilisering med appeller och musik som samlade cirka 400 på torget. Nätverket Järvas Framtid och Rättvisepartiet Socialisterna inledde samtidigt en ny kampanj mot den fö­reslag­na privatiseringen av Husbybadet med tusentals namnunderskrifter och pro­testmöten både på torget och vid ­badet.
  • Kampen mot Husby strukturplan, som innehöll extrema förslag, bl a om att riva stadsdelens gångbroar och höja de nedsänkta bilvägarna med 3,5 meter. En intensiv NJF-kampanj mobiliserade 130 personer till ett stormöte där INGEN röstade för planen. NJF organiserade därefter också två livliga ­ockupationer av gångbroar, där cirka 1 500 namn samlades in i protest. Den långvariga kampen gav en seger – gångbroarna blir kvar.
  • I januari 2012 ockupera­des Husby Träff under två veckor, med massivt stöd av husbyborna. Resultatet blev att den planerade bantningen av träffen sköts upp.
  • Under ockupationen kom beskedet om att planerna på att privatisera Husbyba­det hade skrotats.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!