Husby rustar för protester

av Arne Johansson

Dags för nya protester i Husby.

I en protestvecka av dagliga flygbladsutdelningar och namninsamlingar med kulmen i ett stort opinionsmöte på Husby gård den 24 mars kommer Norra Järva Stadsdelsråd att samla en kraftfull opinion mot planerna på att dra en ny väg och bygga 700 bostäder som skövlar Husbys natursköna kant till Järvafältet.

Inne i Husby gård håller stadsdelsrådet strax därpå sitt årsmöte, där motståndet mot det blågröna styrets försök att sälja ut våra hem blir ett huvudtema.
Av alla planer på en extrem förtätning av Husby med 2 000 nya bostäder utöver dagens 5 000 i en redan tätt bebyggd stadsdel är Veidekkes och Svenska Bostäders begäran att få bygga 700 längs Järvafältet i Husby de mest upprörande.
Förslaget innebär ett slag rakt i Husbys ansikte mot solen och stadsdelens mest populära utomhusmiljöer runt Husby gårds gröna oas. 
Skogsbrynen intill Järvafältets natur och kulturområde skulle skövlas och de smala gröna kilarna mellan Järvafältet och bostadskvarteren i Husby klippas av. 

Därmed skadas också den biologiska mångfalden och viktiga spridningskorridorer för växter och djur längs Järvafältets gröna kil. Dessa blir omöjliga att kompensera, särskilt som Järvafältet redan utsätts för allvarliga störningar genom pågående och planerade byggen på andra sidan av fältet, som Förbifartsbygget och en stor begravningsplats runt Granholmstoppen.
Om inte förslaget dras tillbaka för gott lär många husbybor vara minst lika motiverade att bekämpa detta förslag som när vi 2008-2009 lyckades stoppa både det så kallade Järvalyftets extrema planer på en ombyggnad av Husby med rivningar och lyxrenoveringar och några år senare den strukturplan som ville riva gångbroarna.
Två av dem som redan har lovat delta på söndagens opinionsmöte och de efterföljande diskussionerna om ombildningar och utförsäljningar på stadsdelrådets årsmöte är Hyresgästföreningens regionordförande Simon Safari och oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V), som också är ny vice ordförande i Svenska Bostäder.

Försvara Husby 24 mars
Opinionsmöte och stormöte vid Husby gård 24/3 kl 15.00
• Nej till väg- och byggplaner längs kanten till Järvafältet i Husby – bygg istället längs Hanstavägen
• Nej till ombildningar och utförsäljning av våra hyresrätter i Svenska Bostäder
Arr: Norra Järva Stadsdelsråd. 
För mer info, ring 070-990 38 40

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!