Husby: ”Sälj inte vårat badhus”

2011-05-04 12:31:11




Den moderata planen att privatisera Husbybadet möter motstånd bland framförallt Husbyborna, som köar för att skriva på Rättvisepartiet Socialisternas protestlistor. Lördagen den 7 maj klockan 12 hålls ett protestmöte på Hus­by torg som också kan växa till en demonstration, där RS inbjuder alla som vill delta.

Visst finns det en och annan, särskilt bland badande utifrån, som säger sig tro på att servicen kan förbättras efter en privatisering. Fler beklagar, men säger att det inte spelar någon roll vad Husbyborna anser, att vi ändå körs över.
Dem får vi vänligt upplysa om att vi faktiskt lyckades stoppa det första försöket att privatisera driften, 1998 – med skolklasser som åkte till Stadshuset och en eftermiddags badhusockupation med plakatutrustade badande på rad i vattenrutschbanan!

De allra flesta reagerar mot en privatisering, som de inser leder till rejält höjda priser och att det­ta framförallt skulle gå ut över barn och ungdomar i lågavlöna­de familjer på Järvaområdet. Äv­entyrsbadet är så populärt att det som vinstdrivande företag kan gå att få fullsatt även med fördubblade priser, framförallt med besökare från mer välbeställda områden.
Förlorarna blir de barn och ungdomar i Husby, Akalla och andra Järvaförorter som badet byggdes för på 1990-talet efter en lokal kamp i mer än tio år, i ett område med Stockholms då sämsta simkunnighet.
Att det till slut kunde byggas berodde på att lokala badhus­aktivister röstade igenom satsningen på ett stormöte kopplat till den s k Ytterstadssatsningen, som föregick Järvalyftet. Det skedde i direkt strid med ett an­nat kostsamt men ganska onödigt förslag, som drevs av några handlare, men som aldrig blev av: att glasa in Husby Centrum.
Att idrottsförvaltningen nu planerar en upphandling med tjänstekoncession, som betyder fri prissättning, borde stå i direkt strid mot förvaltningens formella huvuduppdrag: att öka aktiviteten i alla anläggningar. Gentemot Stockholms borgare, som i princip är för privatisering av allt, kan det vara klokt att sätta in stöten just mot denna motsättning. Med en upphandling, där priserna skulle sättas låga av ­idrottsnämnden av sociala skäl, skulle få se några kommersiella möjligheter.
Att vissa badande klagar på servicen hänger säkert ihop med att personalstyrkan redan har hårdbantats från 17 till 13, så det finns knappast några vinstmöjligheter i att skära ännu mer på personalen.
En privatisering är en dålig affär för skattebetalarna. De senaste åren har Stockholms stad investerat ca 32 miljoner kronor i renovering och upprustning av Husbybadet. Nu vill M att någon ska kunna göra vinst på denna anläggning, som alla vi skattebetalare har finansierat.
En simhall kräver då och då renovering. När de 6 åren har gått behövs det förmodligen fräschas upp snart igen. Då får skattebetalarna stå för kostnaderna, för ingen privat investerar själva i en verksamhet som de kan förlora i nästa upphandling. Varför ska vi betala ett privat företags vinst med våra skattepengar?
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!