Husbybor sätter press

2011-11-04 17:20:55


Alla mot noll röstade mot att ta bort trafiksepareringen – med andra ord bakläxa för stadshuset. Här möts Joakim Larsson av en arg Rauni Gustavsson.

135 husbybor samlades förra torsdagen till ett laddat stormöte med 45 oroade och arga inlägg av mötesdeltagarna i Husby träff. Resultatet blev ett enhälligt uttalande som förkastade stadsbyggnadskontorets strukturplan för Husby.

Vad som framförallt har upprört husbyborna är stadshusbyråkraternas planer på att bryta den konsekvent genomförda och mycket populära trafiksepareringen genom att riva alla gångbroar och höja de i dag nedsänk­ta gatorna runt Husby Centrum med 3,5 meter. Men också att man i det s k programsamrådet inte ens hade tänkt tillfråga stadsdelens invånare, bara fastighetsbolag, andra myndigheter etc.

Proteströrelsen tog fart redan i somras, sedan ungdomsföre­ningen Megafonen och Nätverket Järvas Framtid upptäckt att man tänkt genomföra ett sex veckors ”programsamråd” mitt under sommar- och semestertid, helt bakom ryggen på Husbys invånare. Reaktionerna tvingade fram en förlängd remisstid från sex veckor till sex månader och till sist även tre ”dialogdagar” i Husby och ett stormöte i Husby träff, arrangerat av stadsdelsnämnden.

Klart skakad av styrkan i de lokala protesterna upprepade ytter­stadsborgarrådet Joakim Larsson i samband med den s k dialogens avslutning på lördagen att trafiksepareringen blir kvar om det är vad husbyborna önskar. Vad det löftet är värt lär snart visa sig.
Dialogdagarna har också ­visat att det faktiskt går att lösa tillgängligheten med bil till Husby Centrum på ett annat sätt, genom att sänka en parkeringsplats ner till gatunivå i stället för att höja gatorna. I det remissvar som Nätverket Järvas Framtid antog i måndags tar husbyborna också ställning mot en förtätning av det redan täta bostadsbeståndet inne i stadsdelen och i kanten till Järvafältet, men för att bygga i periferin mot Hanstavägen.

Angående strukturplanens ”socker på kakan” i form av ett nytt kulturhus som om det blir av lär ersätta samlinglokalerna i Husby träff, understryker nätverket att det är positivt till alla ­idéer om att utveckla kulturlivet, men att staden i så fall måste garantera att det inte innebär höjda lokalhyror eller sämre ­tillgänglighet till lokalerna för lokala föreningar och enskilda husbybor.

Nätverket Järvas Framtid bildades i november 2007 på initiativ av medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, som en reaktion på det s k Järvalyftets planer på att riva 1 000 lägenheter i Svenska Bostäders område i Husby och att lyxrenovera resten till nyproduktionspriser. Det lokala upproret mot detta resulterade efter sex månaders intensiv strid med en ­massdemonstration, följt av stormöten, veckomöten och Järvas Sociala Forum i åtminstone en halv seger: med stopp för alla rivningar och väsentligt lägre hyreshöjningar – även om de hyreshöjningar och evakueringstider som ändå genomförs även de är alltför smärtsamma.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!