Husockupation för bostad åt alla

2009-08-13 11:42:25
Husockupationen på Viktor Rydbergsgatan i Göteborg bröts upp efter tio dagar. Ett trettiotal poliser bar ut de sista tio ockupanterna tidigt på tisdagsmorgonen den 28 juli. De tio greps för olaga intrång. Utanför stannade folk upp och protesterade.

Husockupationen var en i raden av många den senaste tiden.
Under ockupationen har ockupanterna haft filmvisning, utställning, workshop, spelningar och po- litiska möten i huset. Totalt har om­kring 80 personer deltagit i aktiviteterna. Av dem som bott i huset har det varit ett tiotal permanent, andra kommer och sover en eller två nätter bara för att delta. Regler har hängts upp i mötesrummet, all förtäring av alkohol och all droganvändning är förbjudet i huset.

Offensiv pratade med en av ock-upanterna, som vill vara anonym, dagen innan den bröts upp.
– Vi gör detta som en protest mot Göteborgs bostadspolitik.
– Vi vill ha en stad för alla. Vi motsätter oss den nyliberala bostadspolitiken och stadsplanering­en. Förorter förfaller, gamla arbe- tarområden rivs till förmån för parkeringsplatser samtidigt som man utvecklar och renoverar i överklassens områden.
– Med tanke på stödet vi fått känner vi inte att det är en kriminell handling, de böter vi får samlas snabbt in. Det som kändes svårt är nu lätt, ”vi gör det bara” är en allmän inställning, även om det självklart måste planeras.

Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till husockupationerna som vi menar växer fram som ett direkt resultat av bostadsbristen. Bara i Göteborg skulle närmare 15 000 bostäder behöva byggas för att råda bot på bostadsbristen för unga.
Dagen efter att polisen stormade huset löd rubriken i Göteborgs-Posten ”Husockupationen är över”, men ungdomarna försäkrar att ock­upationerna kommer att fortsätta!
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!