Hyresgäster köper inte stadens propaganda

2007-10-03 14:26:37
12 miljoner kronor; så mycket satsade Stockholms stad på att få hyresgästerna att köpa sina hyresrätter. Men i det mest prioriterade området, Tensta-Rinkeby, har hittills inte en enda intresseanmälan gjorts.

Elva respektive tre intresseanmälningar har kommit in från Kista och Spånga, båda relativt välmående områden i Järva. I Rinkeby, där stadens flashiga ombildningskontor står, kammar dock ombildningspropagandan noll.
– Att satsa så stort och inte kunna visa upp en enda ansökan i det mest prioriterade området i Järva måste ses som ett rejält misslyckande. Pengarna kunde istället ha använts till området i sig, säger Ann-Margrethe Liv, oppositionsborgarråd för vänsterpartiet, till Svenska dagbladet den 30 september).
Vad det också handlar om är att många av hyresgästerna i Rinkeby-Tensta aldrig skulle ha möjlighet att köpa sina bostäder, annat än till den typen av högräntelån som just nu gör låginkomsttagare i USA bostadslösa.

Satsa på renovering!

Miljonprogramsområdena är i stort behov av renovering. Nybildade bostadsrättsföreningar riskerar att åka på enorma utgifter för renovering av fönster, dörrar och tak. Ett år efter friköpet hade boendekostnaderna för medlemmarna i bostadsrättsföreningen Sveaborg i Akalla stigit med 25 procent (SvD den 10 april).
För en bättre boendemiljö borde hyresgästerna istället ta gemensam kamp för upprustning och renoveringar: att pengarna finns är kostnaderna för stadens ombildningskontor ett bevis på.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!