”I Bagdad blir jag en måltavla”

2009-06-24 11:26:34
Bawar Tahar har efter snart åtta år i Sverige länge levt med ett utvisningshot hängande över sig. Han kommer från norra Irak och det är omöjligt för honom att återvända. Ändå vill Migrationsverket utvisa honom.

Han flydde från staden Dereluk i Kurdistan, precis på gränsen till Turkiet, och sedan 2006 har han drivit Masthuggsgrillen i Göteborg.
– De talar om arbetskraftsinvandring, men jag är redan här, jag har ett företag. Hur tänker myndigheterna? frågar Bewar.

Bewar Tahar är en av dem
som utvisas till Irak på grund av Migrationsverkets snäva tolkning av asylreglerna. Att Bewar har jobb spelar i det här fallet ingen roll, trots allt tal om arbetskraftsinvandring. Arbetskrafts­invandringen gäller inte för de som redan är här.
Regeringens företrädare menar att asylsökande som redan finns i Sverige och har arbete istället för att stanna måste återvända till sitt hemland och sedan söka sig tillbaka som arbetskraftsinvandrare. Det är i sig helt ab­surt då man söker sig från sitt hem- land för skydd därför att man fruktar för sitt liv. Och för Bewar är det inte ett alternativ att återvända till Irak:
– Jag dör hellre, säger han gång på gång. Idag är han sin egen arbetsgiva­re och åker han tillbaka finns det in­gen som kan sköta kiosken och hans försörjning försvinner.
Bewar ska om Migrationsverket  får som de vill utvisas tillsammans med 1 700 andra irakiska kurder. De hotas av utvisning då regeringen beslutat att det inte råder någon väpnad konflikt i Irak. Regeringen har redan genomfört två massutvisningar med 50 personer per gång.
Bewar Tahar är av en helt annan åsikt än regeringen i frågan om Iraks säkerhetsläge.
– Det är krig och ockupation. Man kan se vad som händer där varje dag, säger Bewar.
Sverige har tidigare slutit ett återvändandeavtal med Irak. Det innebär ytterligare försämringar för speciellt kurder. Tidigare utvisade Sverige kurder direkt till Kurdistan. Med med det nya avtalet utvisas kurder direkt till Bagdad.
I Bagdad är det omöjligt för kurder att leva, det finns ingen chans att få jobb, inte ens tillfälliga jobb.
– Är man kurd är man en måltavla i Bagdad. Jag känner ingen där. Kurder jagas på grund av etniska konflikter i ockupationens Irak, säger Bewar.
Bewar är en av många kurder som på grund av den svenska regeringen hotas av utvisning. Den svenska rege­ringens dubbelmoral syns i detta fall tydligt, de som talar om jobblinje, företagande och arbetskraftsinvandring.

Kristofer Lundberg­­­

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!