”I Hovås lever man 9 år längre än i Hjällbo”

2011-11-03 12:03:39
Klassklyftorna ökar snabbt. I överklassområdet Hovås har inkomsterna ökat dubbelt så snabbt som i övriga Göteborg.
I denna oas av mångmiljonvillor liknar hemmen slott tagna ur vilken barnsaga som helst om prinsar och prinsessor. Här bor nästan uteslutande en etnisk svensk befolkning.
Jämför man Hovås med Hammarkullen där omkring 80 procent av befolkningen är utlandsfödd har istället socialbidragen fördubblats sedan början på 90-talet och medelinkomsten stått still. Där är husen istället slitna gråa höghus.
Klassamhället har en stor inverkan på våra liv. I Hovås lever man 9 år längre än i Hjällbo.

Resultatet av detta ser vi i bilbränder och ökad kriminalitet. Det har inget med sociala faktorer att göra säger borgarna. Om det inte hade det, varför brinner det i förorten och inte i Hovås, Askim eller Örgryte?
Vad är det egentligen som brinner? Det är mer än bilar och papperskorgar. Framförallt är det ungas ilska och frustration över sin livssituation efter årtionden av nedskärningar, nedlagda fritidsgårdar, sparkade lärare, arbetslöshet och bostadsbrist. Unga som vill visa att de tröttnat på rasismen som dagligen drabbar dem.

Vi vill så klart ha stopp på våldet och bränderna i våra områden, det är ju oss det drabbar. Men vi tror inte på samma lösningar som de som ropar efter polis och utökad övervakning. Bränderna i Backa, Bergsjön och Angered är inte en olyckshändelse. Det finns en orsak och utan att angripa problemet, kommer man aldrig att kunna stoppa bränderna och våldet. Att händelserna sker i socialt utsatta stadsdelar visar tydligt att det har att göra med sociala och ekonomiska maktförhållanden, det handlar om klass. Unga i förorten har tappat hoppet om en bra framtid. Bristen på möjligheter att försörja sig och skaffa bostad spelar stor roll.
Var tredje ung invandrare saknar jobb. 19 500 invandrare mellan 19 och 24 år saknar jobb, det motsvarar 33 procent. Vilket visar på rasismen på arbetsmarknaden. Konsumentverket visar att 28 000 unga är fattigare än skälig levnadsnivå. Samtidigt rapporteras att över var femte invandrarungdom saknar gymnasiekompetens och dubbelt så många hamnar i långvarig arbetslöshet. Motsvarande situation råder på bostadsmarknaden.

Det handlar om rasism och ekonomisk segregering. Rättvisepartiet Socialisterna försvarar inte bilbränderna, men vi förstår dem. Vad som brinner är ett resultat av klassamhället. Men det är inte en medveten handling, den är spontan. Det är inte någon medveten systemkritik och politisk handling från de unga i förorten. Den spontana frustrationen måste omvandlas till organiserad och medveten kamp. Det är dags för förortens befolkning att förklara krig. Inte mot varandra utan mot högerpolitiken och klassamhället.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!